Itt a balatoni szabadstrandok friss listája: az északi parton szinte alig lehet ingyen fürdeni

A szabadstrandok nagyban megkönnyíthetik a nyaralást, azonban egyre kevesebb helyen lehet ilyet találni a Balatonnál.

szabadstrand
beauty and style
Top olvasott cikkek

Ismét itt a nyár, ami azt jelenti, hogy elkezdődik a nyaralások időszaka is. Az elmúlt években egyre többen választották a külföldi úti célok helyett a balatoni vakációt, ám sokan a gazdasági nehézségek és a folyamatosan dráguló árak mellett már a magyar tengert is drágának találják.

A kiadások lefaragásában sokat segíthetnek a szabadstrandok, amik sok esetben hasonlóan jó színvonalon kínálnak kikapcsolódást, mint fizetős társaik. Ezeken a helyeken nemcsak lépcsők segítik a könnyebb fürdőzést, hanem sok esetben ugyanúgy étel-italfogyasztásra és mosdóhasználatára is van lehetőség.

Szabadstrandok a Balatonnál

A Pénzcentrum információi szerint bár sok olyan hírt lehet hallani, hogy egyre kevesebb szabadstrand van a Balaton körül, az igazság az, hogy idén ugyanúgy 57 ilyen lehetőség várja a nyaralókat, mint tavaly. Három kivétellel az összes a déli parton található, az északin csak Tihanyban és Örvényesen nem kell fizetni belépőt. A lapnak sikerült felvennie a kapcsolatot a balatoni települések önkormányzataival is, amik elmondták, hogy nem tervezik fizetőssé tenni az eddig ingyenesen működő helyeket.

Fizetőssé tenni egy ingyenes strandot amúgy sem egyszerű folyamat, és nem is éri meg feltétlenül, hiszen olyan pluszkötelmekkel, technikai feltételek megteremtésével járna, ami elvinné az esetleges bevételt. Néhol a kis méret eleve kizárja ezt a lehetőséget - mondta Győrffy Árpád, a Balatontipp szerkesztője. A nyaralóknak ettől függetlenül mélyebben a zsebükbe kell nyúlniuk, mint eddig, ha szeretnének a part menti büfékben fogyasztani vagy különböző szolgáltatásokat igénybe venni, hiszen akár 30-40%-kal is drágábbak lehetnek az árak a korábbi évekhez képest.

A cikk az ajánló után folytatódik

Nemcsak a fogyasztás, hanem a fizetős strandok árai is nagyot emelkednek idén, hiszen már teljesen feloldják a járványügyi korlátozásokat, amik eddig nem tették lehetővé az áremelést, valamint az infláció is közrejátszik benne. Az emelkedés június 1-től léphet csak életbe, akkor viszont sok strand akár 25%-kal is többet kérhet el a belépőért, mint korábban.

Milyenek voltak a balatoni nyarak a Kádár-korszakban?

A balatoni nyarak hangulata utánozhatatlan volt a Kádár-korban is.

(Borítókép forrása: Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük