Megtalálták a választ az élet nagy kérdésére a tudósok: így lassítható le az idő
A tudósok szerint a fogyasztási szokások lassítása segíthet az állandó időhiány leküzdésében.

nyugalom
beauty and style
Top olvasott cikkek

A fogyasztási szokások lassítása segíthet abban, hogy az ember úgy érezze, lassabban telik az idő, és bőségesen elegendő áll rendelkezésre belőle - állítják a kutatók a Journal of Consumer Research című folyóiratban publikált tanulmányukban.

- Az emberek egyre inkább keresik a lehetőségeket, hogy kiszabaduljanak a felgyorsult ütemű életükből, melyben úgy érzik, hogy állandó időhiánnyal küzdenek, és képtelenek lépést tartani az olyan kötelezettségek végtelen áradatával, mint például a munkahelyi határidők - mondta Giana Eckhardt, a londoni Royal Holloway Egyetem munkatársa. A professzor és kollégája, Katharina Husemann a Szent Jakab nevét viselő spanyolországi zarándokútra, az El Caminóra érkező vándorokhoz csatlakozva figyelte meg, hogy milyen hatással van az emberekre, ha lassabb ütemben élik az életüket - olvasható a PhysOrg tudományos-ismeretterjesztő hírportálon.

A két szakember a zarándokúton szerzett tapasztalatai alapján alkotta meg a fogyasztói lelassulás fogalmát, mely az idő lelassulásának érzékelését jelenti a fogyasztás bizonyos formáinak megváltoztatásával, követésével és elkerülésével. - Megfigyeltük, hogy az El Camino teljesítése közben az emberek képesek voltak lassítani a fogyasztásukon, az ételtől kezdve egészen a műszaki eszközökig - mondta Husemann.

A kutatók a lelassulás három módját azonosították: a szervezet fizikai lelassítása azáltal, hogy a közlekedés gyorsabb formái helyett a séta kerül előtérbe, a technológia használatának lassítása azáltal, hogy kizárólag kifelé irányuló kommunikáció történik - az otthoniakkal -, és a zarándokok az egymással való közvetlen beszélgetésre összpontosítanak, valamint az epizodikus lelassulás azáltal, hogy az ember mindössze egy-két tevékenységet - séta, evés - végez napközben, csökkentve a fogyasztással összefüggő döntéshozatalok számát.

A cikk az ajánló után folytatódik

- Mindezek hatására az emberek elkezdik úgy érezni, mintha az idő lassabban telne, és bőségesen rendelkezésre állna - magyarázta Husemann, hozzátéve, hogy a jótékony hatás megéléséhez azonban mindhárom tényezőnek teljesülnie kell. - A tengerparton nyaralni és hosszú sétákat tenni, miközben az ember folyamatosan ellenőrzi az e-mailjeit, vagy három percig meditálni egy mobiltelefonos applikáció segítségével nem jelent lelassítást. Az ember ugyanis ilyenkor nem szakad el a felgyorsult világ mókuskerekéből - fűzte hozzá a szakember.

Ezt is szeretjük