Ha így próbálsz boldog lenni, az ellenkezőjét éred el: sokan nem is sejtik
Az eredmény még a kutatókat is meglepte: úgy tűnik, ezt senki sem gondolta volna.

boldogsag 2
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

"A boldogság egy pillangó. Ha kergetjük, kisiklik a kezünk közül, de, ha csendben leülünk, az is lehet, hogy leszáll ránk." Nathaniel Hawthorne amerikai írótól származnak e sorok, a csuda gondolta volna, hogy valaki már az 1800-as években kimondja azt, amire a tudósok csak most jöttek rá.

A könyvesboltok polcai roskadásig vannak önsegítő könyvekkel, melyek a boldogság receptjével kecsegtetnek, és a csábító ígérettel, miszerint záros határidőn belül bárkinek a birtokába kerülhet a vágyott érzés. Nos, a tudomány másképp vélekedik erről, ezért egy érdekes kísérlet keretében a hipotézis nyomába szegődtek.

Ha így próbálsz boldog lenni, az ellenkezőjét éred el

A tanulmány az amerikai Rutgers és a kanadai Torontói Egyetem szervezésében valósult meg. Vezető szerzői Aekyoung Kim és Sam Maglio, kutatásuk középpontjában pedig a boldogság és az emberi időérzék kapcsolata állt.

A résztvevőket két csoportra osztották: az elsővel kérdőívet töltettek ki, melyben arra voltak kíváncsiak, mi tenné őket boldoggá, valamint mit tesznek rendszeresen a boldogságukért, miközben egy unalmas filmet vetítettek nekik a hídépítésről. A vezetők szándéka ez esetben az volt, hogy az emberek egy elérendő célként tekintsenek a boldogságra.

A másik csoport tagjainak listába kellett szedniük azokat a dolgokat, melyek boldoggá teszik őket, miközben a háttérben egy vígjáték ment. Ez esetben a kutatók célja pedig az volt, hogy a boldogság egy állapotot szimbolizáljon. A kísérlet végén mindenkitől megkérdezték, mennyi szabadidejük van.

A cikk az ajánló után folytatódik

A kettes számú csoport sokkal kiegyensúlyozottabbnak bizonyult, és egy percig sem gondolták, hogy időszűkében lennének. "Ellenben az idő gyorsan tovaszáll azoknál, akiket naphosszat leköt a boldogság hajkurászása. Mondhatni ironikus, de ettől csökken az elégedettségérzet, a stressz viszont növekszik." 

"A materiális világ átka, hogy az embereket jobban leköti az anyagi javak vásárlása, mint az újdonságkeresés vagy a tapasztalatszerzés, ami többnyire más emberek megsegítésével párosul. Hiszen gondoljunk csak az önkénteskedésre vagy a jótékonykodásra. Ha képesek vagyunk erre helyezni a hangsúlyt, akkor kisvártatva a boldogság nem tűnik többé elérhetetlen dolognak, ahogy az időhiány kellemetlen érzete is megszűnik" - vélekednek a kutatók.

Noha az emberek eltérően vélekednek a boldogságról, a szakemberek szerint az önsegítő könyveknél is jobb lehet a hálanapló, melyben, ha mindennap feljegyzünk négy-öt dolgot, amiért az életnek köszönettel tartozunk, idővel valóban úgy tekinthetünk a boldogságra, mint egy már meglévő dologra.

A pénz boldogít?

Az indianai Purdue Egyetem egy korábbi kutatásában arra kereste a választ, vajon a bankszámla mérete mekkora boldogságérzettel párosulhat. Kiderült, hogy az emocionális jóléthez évi 60-75 ezer dollár - nagyjából 15 és 20 millió forint közötti - összeget kellene keresni. 

A kutatók azt is megállapították, hogy a limit maximum 95 ezer dollár: ha valaki ennél többet keres, az ismételten boldogtalansághoz vezethet, hiszen a több pénz még inkább az anyagi javak halmozására sarkallja az embereket.

Ezt is szeretjük