Ez a 3 dolog a legfontosabb az életben: 500 ezer évnyi élettapasztalat tanulsága
Mi tesz boldoggá? Erre a kérdésre kereste a választ Magyarország első életbölcsesség-kutatása.

szivek
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Mi a legfontosabb az életben? Mi tesz boldoggá? Erre a kérdésre kereste a választ a NaturComfort Kft., Magyarország első életbölcsesség-kutatásában, mely 8600 magyar ember több mint ötszázezer évnyi élettapasztalatát vizsgálta. "Egészség, család, szeretet. Ez a három legfontosabb dolog az életben félmillió évnyi élettapasztalat tanúsága szerint" - mondta Polgári Erika, a felmérést végző cég ügyvezetője.

A válaszadók 72%-a véli úgy, hogy a legfontosabb az egészség. A család 62%, a szeretet 42% szerint a legfontosabb. A pénz, illetve a jólét csak az ötödik, a munka pedig csak a tizedik legfontosabb az életben. Az eredmény összefüggésben van a válaszadó nemével és életkorával. A férfiak számára mind az anyagiak, mind pedig a munka többet nyom a latban, mint a nőknél, viszont minél idősebb valaki, az egészség és az anyagi dolgok egyre kevésbé számítanak, viszont a békesség és a türelem jelentősége egyre jobban.

Ami fontos, nem feltétlenül boldogít

"Nem feltétlen az tesz boldoggá, amiről úgy gondoljuk, hogy fontos. Míg a válaszadók szerint az egészség, család és szeretet a legfontosabb az életben, addig boldoggá a kapcsolatok révén lesznek" - mondta Polgári Erika. Ugyanis a válaszadók által leggyakrabban említett három tényező a kapcsolatokkal függ össze: szereteted adni és kapni, tartozni valakihez, szerető család, gyerekek, unokák körében lenni.

A kapcsolatok mellett az egészség a válaszadók 26%-ának befolyásolja a mindennapi boldogságát, 22% szerint pedig az apró örömök jelentik ennek titkát - és mi sem bizonyítja jobban, hogy a pénz nem boldogít, hogy csak elvétve szerepel a válaszok között.

A legszebb pillanatok az életben

Az élet legszebb pillanata a gyermek születése a nők 40%-ánál, míg a férfiaknál 29% vélekedik így. Ezt követi a szeretteinkkel közösen megélt élmény - 14% -, mint például egy közös karácsony, utazás vagy valami nagy eredmény megünneplése. Jelentősen eltér a nők és férfiak harmadik legszebbként említett életeseménye: míg a nők életének harmadik - 6% - legszebb pillanata, amikor megtudták, hogy babát várnak, a férfiaknak az, amikor megismerkedtek a párjukkal. 11% jelölte ezt a választ, míg a nők csak 3%-a.

Mit jelent a boldogság? Az attól függ

Hogy mit értenek az emberek boldogság alatt, összefügg az iskolai végzettséggel és a lakhellyel. Minél magasabb a válaszadó iskolai végzettsége, annál inkább a harmónia jelenti a boldogságot. Ellenben, ahogy csökken az iskolai végzettség, úgy ezt a helyet egyre inkább az egészség veszi át. A szeretet mindenkinek egyformán fontos, függetlenül az iskolai végzettségtől.

A cikk az ajánló után folytatódik

Azonban az igencsak meglepő, hogy az alapfokú végzettségű válaszadók kétszer annyian azonosították a boldogságot a családdal, mint a felsőfokú végzettségűek. Emellett a boldogság értelmezése a válaszadó lakóhelye szerint is összefüggéseket mutat: minél nagyobb a település, annál valószínűbb, hogy a harmónia jelenti a boldogságot. "Érdekes összefüggés, hogy az iskolai végzettség és a lakhely méretének a növekedésével együtt gyengül a család és a kapcsolatok szerepe. Ez egyrészt utal arra az ismert tényre, hogy a városokban nagyobb fokú az elidegenedés, másrészről, hogy az iskolai végzettséggel arányosan nő a személyiség autonómiája” - mondta Polgári Erika.

De megbántam...

Nem törődtem eleget magammal - ezt bánták meg a legtöbben a válaszadók közül. Emellett azt, hogy halogattak, és bátortalanok voltak, ezért elszalasztották a lehetőségeiket, valamint, hogy többet kellett volna tanulniuk, és az egészségükkel törődniük. A tanulás és egészség dolgában jelentős az eltérés az iskolai végzettség szerint. Minél alacsonyabb a végzettség, annál nagyobb a megbánás, hogy bár többet tanultam volna, és törődtem volna többet az egészségemmel.

500 ezer évnyi élettapasztalat esszenciája

Polgári Erika elmondta: a felmérés során megkérdezték a válaszadókat, hogy mit tanácsolnának a mai fiataloknak. Íme, 8600 ember öt legfontosabb tanácsa az életre.

  1. Légy kitartó, bátor! Küzdj az álmaidért, és ne félj a változástól, az ismeretlentől! Ragadd meg a lehetőségeidet!
  2. Tölts több időt azzal, aki fontos számodra! Legyetek szeretettel, tisztelettel, türelemmel egymás iránt!
  3. Gondolkodj pozitívan! Becsüld meg, amid van, és ne légy elégedetlen!
  4. Figyelj az egészségedre!
  5. Tanulj, olvass, tapasztalj!

A boldogság egyszerű titka hat képen

Ha néha eluralkodik rajtad is az az érzés, hogy az élet fájdalmas és szörnyű dolgokkal teli, ne hagyd, hogy tartósan nyomasszon a gondolat. Léteznek ugyanis apró megoldások és alternatív utak arra, hogy könnyebben észrevedd a napfényes oldalt.

Ezt is szeretjük