Ettől a két dologtól lesz boldog egy nő: nélkülük eltűnik a harmónia
Az is kiderült, mi hiányzik a legjobban a megkérdezettek életéből.

boldog-no
beauty and style
Top olvasott cikkek

45 ország olvasóit szólította meg az ELLE magazin boldogságra vonatkozó online kutatása. A felmérésben összesen 30 335 válaszadó vett részt. Az ELLE Happiness Index többek között olyan kérdésekre kereste a választ, hogy mennyire vagyunk megelégedve az életünkkel, mi a legfontosabb célkitűzésünk, hogyan látjuk a saját és országunk jövőjét vagy éppen a nők közéletben betöltött szerepét.

A sztereotípiákkal ellentétben meglepő eredményekkel zárult az ELLE magazin magyar nők boldogságát vizsgáló felmérése. A 2016 novemberében, több mint ezer résztvevővel készült boldogságindex szerint 75% alapvetően jól érzi magát a bőrében - ezzel kevéssel a nemzetközi átlag fölé is emelkedünk. Az életükkel a kanadai, ausztrál és lengyel nők a legelégedettebbek.

A család és a párkapcsolat a legfontosabb

A 35 kérdésre adott válaszokból kiderül, hogy a globális eredményekhez hasonlóan a fontossági listán a család áll az első helyen, és a harmónia forrását is elsősorban a családi életben és a párkapcsolatban látjuk. Ennek ellenére csak az érintett nők 49%-a elégedett a szexuális életével, a kitöltők negyede pedig egyáltalán nem él nemi életet.

Bár tudják, hogy a pénz nem tesz boldoggá, a legtöbben - 44% - mégis az anyagiakat jelölték meg fő hiányként. A magyar olvasókat leginkább az egészségügy és a politikai helyzet aggasztja. A nagyrészt 35 év alatti korosztályba tartozó és felsőfokú végzettséggel rendelkező kitöltők úgy érzik, a karrier terén nehezedik rájuk a legnagyobb nyomás: a környezetük elsősorban szakmai elvárásokat támaszt velük szemben.

A már gyermekkel rendelkezőknek pedig a tökéletes anya szerepének kell megfelelniük. A munka és a magánélet egyensúlyát leginkább a skandináv országok lakói tudják fenntartani, de Magyarország sem áll rossz helyen a ranglétrán: a dolgozó nők 35%-a könnyen, 54%-a pedig kis energiabefektetéssel balanszírozik a munkahely és az otthon között.

A cikk az ajánló után folytatódik

Érdekes ellentmondás, hogy míg a magyar nők többsége bizakodó a saját, egyéni jövőjét illetően, az ország fejlődését csak 38%-uk tekinti reális lehetőségnek. Nem derűlátóak az állam és nőnemű állampolgárai viszonyát tekintve sem: 63% úgy gondolja, az állam nem támogatja eléggé a gyermekes nőket, az olvasók fele pedig úgy érzi, nőként kevesebb esélye van az érvényesülésre, mint férfitársainak.

A válaszolók szintén felét érte már nemi diszkrimináció a munkahelyén, a kisgyermekes munkavállalók 38%-a pedig családi állapota miatt szenvedett hátrányt. A kutatás résztvevőinek 88%-a kevesli a női döntéshozók számát a gazdasági és politikai életben. A nemzetközi felmérés magyarországi eredményeit az ELLE magazin szeptember 6-án megjelenő, októberi lapszámában Dr. Tóth Olga szociológus elemzi.

Ezt is szeretjük