Különös módon érti meg az agy a számára ismeretlen nyelven íródott dalokat

A zene egy univerzális nyelv - szokták mondani, de most kutatás igazolja, hogy ez az állítás igazabb, mint hinnéd.

music-cover
beauty and style
Top olvasott cikkek

A Harvard Egyetem kutatói különböző kultúrák dalait vizsgálták meg földrajzi helyszíntől és korszaktól függetlenül: altató-, szerelmes, gyógyító- és táncdalokat gyűjtöttek össze. Ez nem ment egyik pillanatról a másikra: a kutatók éveket töltöttek könyvtárakban és archívumokban, míg végül sikerült csokorba gyűjteni 118 dalt a világ 86 kultúrájából.

Az adatbázis a Natural History of Song nevet viseli, és a benne feljegyzett dalok egy része száz évre is visszanyúlik. A vizsgált szempontok elsősorban az adott dal szerkezetére vonatkoztak, a hosszukra, tempójukra, ugyanakkor azt is figyelembe vették, hogy hányan éneklik, és milyen közönség számára. A konkrét kutatás azonban csak az altató- és szerelmes dalokra fókuszált, mivel ez a két kategória az, amely a leginkább különbözik egymástól. 

zeét hallgató nő

A mostani kutatás megerősítette a korábbiak eredményét, miszerint az agy felismeri, milyen témájú dal szól anélkül, hogy értenénk a szövegét, vagy tudnánk, hogy honnan származik. A kutatás konklúziója, hogy a dal egy olyan univerzális nyelv, amelyet mindenki valahogy ösztönösen megért függetlenül attól, hogy a dalszöveg a hallgató számára ismerős nyelven íródott-e.

A cikk az ajánló után folytatódik

Bár az egyéntől függ, hogy milyen érzelmet vált ki egy-egy nóta az emberből, minden visszajelzés a zenére egy közös, kollektív pszichológiai reakcióból származik. A kutatók szerint ezek az eredmények sokat segíthetnek a jövőben annak megértésében, hogy az agy hogyan kreálja a zenét, és hogy pontosan hogyan reagál rá.

Bach zenéje kódolt üzeneteket is tartalmaz

Bár a laikusok előtt rejtve maradnak a Bach zenei szerzeményeibe szúrt, kódolt üzenetek, a hozzáértőknek van esélyük észrevenni őket.

(Képek forrása: Getty Images)

Ezt is szeretjük