Tényleg segít, ha zenét hallgatsz munka közben? Érdekes eredményt hozott a kutatás

Sokan esküsznek rá, sokan ellene vannak: mit tart erről a tudomány?

Zenehallgatás munka közben
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Szinte minden munkahelyen van legalább egy ember, akit jóformán csak fülessel látni. Csak zenével tudja elképzelni a munkaidőt, azzal tud kizárni minden mást, és a feladatára koncentrálni. 

Megoszlik a vélemény, jó vagy nem jó munka közben zenét hallgatni. Olyannyira, hogy még kutatókban is felmerült a kíváncsiság a kérdést tisztázandó, és alaposabb vizsgálódásba kezdtek.

Kinek jó és kinek nem jó zenét hallgatni munka közben?

Gonzales és Aiello,az American Psychological Association szakértői  végeztek széles körű vizsgálatot. Szerintük az, hogy jó-e a zenehallgatás munka közben, nem egy könnyen eldönthető kérdés, hanem sokkal összetettebb dolog. Számít, milyen munkát végzünk, számít a zene jellege, a dolgozó személyisége.

Mégis kíváncsiak voltak, egy kutatás milyen eredményeket hozhat, és számszerűsíteni, pozitív vagy negatív hatással van-e a munkavégzésre a zene.

142 emberrel végeztek vizsgálatot, tanulókkal, akikkel egy egyszerű és egy összetett feladatot oldattak meg zene mellett és anélkül. A könnyebbik feladat az volt, hogy egy szövegben minden olyan szót húzzanak ki, amelyikben volt A betű. A bonyolult feladat az volt, hogy szópárokat tanuljanak meg, amiket utána fel kellett idézni egy tesztben. Mindemellett személyiségtesztet is kitöltettek a résztvevőkkel, melyben olyan állításokat kellett magukra vonatkoztatni, mint a számomra unalmas a munkám vagy a több ingerre van szükségem, mint másoknak.

Meglepő eredmények

A meglepő, már-már ellentmondásos eredmények szerint két nagy táborra osztódtak a résztvevők. Azok, akiknek a hétköznapokban több ingerre van szüksége, tehát, például tévézés közben mobiloznak is, kevésbé boldogultak a feladatokkal zene mellett. Ők inkább csendben vagy maximum nagyon egyszerű zene mellett tudták jobban megoldani a két feladatot.

A cikk az ajánló után folytatódik

Dilemma podcast

A Dilemma a femina.hu podcastje, mely minden adásban egy-egy megvitatást érdemlő témát jár körbe. A legújabb epizódban a cancel culture, azaz az eltörléskultúra került terítékre. Mikor született meg, és mit jelent a cancel culture kifejezés? Miért veszélyes jelenség? Kik azok a híres személyek, akik érintettek? Honnan tudjuk, hogy valósak-e az ellenük felhozott vádak? Hogyan befolyásolja az eltörléskultúra a stand up comedy műfaját?

Promóció

Akik azonban a hétköznapokban nem igényelnek sok ingert, nem hajlamosak az unalomra, azok zene mellett oldották meg sikeresebben a feladatokat. Sőt, belőlük a feladatmegoldás közben az összetettebb zenék hozták ki a maximumot.

Miért lehet ez? Az ok, mondják a kutatók, hogy azok, akik sok ingerre szomjaznak, jókora adag felhasználható figyelemmel rendelkeznek. Feladatmegoldás közben, mikor koncentrálni kell, ez a jókora adag figyelem nem hasznosul egészében. Ha zenét is hallgatnak, ez a figyelem megoszlik, kettétörik, és képtelenek összpontosítani.

Akik azonban kevesebb figyelemmel vannak a környezetre, nem igényelnek annyi ingert, hogy lefoglalják magukat, jobban tudnak egy bizonyos feladatra koncentrálni zene mellett is. Esetükben a zenének csak egy csipetnyi jut a figyelemből, ami pedig abban segít, hogy ne kalandozzanak el.

Az tehát, hogy kinek jó, és kinek nem zenét hallgatni munka közben, az APP szakértői szerint attól függ, ki mennyire igényli, hogy sok inger vegye körül. Aki nagyon, az jobb, ha félreteszi a fülest a hatékonyság érdekében. Aki azonban nem hajlamos elunni magát, ha kevesebb az inger, bátran tegyen be valami számára kedves muzsikát munka közben, mert zavarni nem, csupán szórakoztatni fogja, és eredményes munka mellett még a munkaidő hamarabb elrepülhet.

Remetelakok Tihanyban

Akik itt éltek, valószínűleg a zene nélküli munka pártolói lettek volna: a remeték régi barlanglakjait ma is meg lehet nézni Tihanyban.

Titokzatos sziklaházak Tihanyban: a 14. század óta üresek a remetelakok

Nézegess képeket!

Elolvasom
Ezt is szeretjük