Fotózol, hogy emlékezz, de épp ezért nem fogsz: érdekes dologra mutatott rá egy kutatás

Nyaraláskor érdemes felidézni, mit mondanak a kutatók. Több emlék megmaradhat.

fotozas

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Turistaként már évtizedekkel ezelőtt is szívesen fotóztak az emberek, ám akkor egy-két tekercs film állt rendelkezésre képeket készíteni. Amióta viszont kamera is került a mobiltelefonokba, több száz kép is születik az utazásokon.

A rengeteg kép ugyan megmarad, de a végigfényképezett út elvesz tőlünk valami fontosat: elvesznek a valós emlékek. Bár ez úgy hangozhat, mint egy átlagos ijesztgetés a mobilok káros hatása ellen, ezúttal egy tudományosan alátámasztott tényről számolunk be. Kutatók megvizsgálták, hogyan befolyásolja az utazásról begyűjtött emlékeket, ha folyamatosan fényképezünk.

Fényképek az emlékek rovására

Hogyan emlékezhetünk valamire? A kérdés egyszerű, de a válasz is. Ha jól figyelünk az adott dologra. Enélkül az agy nem fog elraktározni semmiféle információt, legalábbis csekély mennyiségűt.

Az emlékek elraktározása neuronok összekapcsolódása által történik. Minél erősebb a neuronok közötti összeköttetés, annál élénkebb lesz egy emlék. Hangok, illatok, látvány és sok egyéb információ erősíti ezeket a kis láncolatokat. Ha viszont nem figyelünk, az agyba kevés információ jut egy adott dologról, az összeköttetések gyengék lesznek, az emlékek pedig halványak.

A mobiltelefonnal fotózgatás, a zoomolás ki-be, a megfelelő szög megtalálása, a jó időben kattintás mind elveszik az ember figyelmét, így akadályozzák, hogy például az épp megcsodált látnivalóról raktározzon el minél több információt az agy. A fotózgatás tehát a valós emlékek rovására megy.

Egy szemléletes példa

Tettek is egy próbát a kutatók. A Stanford Memorial Templomba szerveztek turistalátogatást, ezek a turisták azonban tesztalanyok voltak. A belül igen látványos templomba voltak, akik mobillal a kezükben mehettek, mások anélkül. Egy héttel később azt a feladatot kapták, hogy idézzék fel a látottakat. Azok, akik nem vittek telefont, és nem fotózgattak, több kérdésre tudták a választ, mint azok, akik vittek.

A cikk az ajánló után folytatódik

Légy szabad! - Merj szembemenni az árral!

A Femina Klub áprilisi vendége Lakatos Márk stylist lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az önmagunk elfogadására való törekvésről beszélget. Hogyan szembesüljünk saját korlátainkkal, tökéletlenségünkkel? Hogyan dolgozzuk fel az életünkben felmerülő elakadásokat? 

További részletek: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. április 22. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

A kutatók azzal magyarázzák ezt, hogy a fotózgatók figyelmét elvonta az eszköz kezelése, de a többiek jobban figyeltek, nézelődtek, információkat gyűjtöttek, és raktároztak el magukban.

Ezek alapján sokakban felmerülhet a kérdés, érdemes-e ennyit fényképezni az utazásaik során. Valószínűleg nem, hiszen éppen azt veszítik el, amiért odamentek. Sem szétnézni, sem emlékezni nem tudnak majd élesen a látottakra. Ráadásul a legszebb látnivalókat a helyszínen, de egy mobilkijelzőn keresztül megnézni jókora veszteség.

A mobilt érdemes tehát félretenni, és maximum pár darab képet készíteni a kirándulásokon. A lényeg nem az, mennyi képpel térünk haza, hanem hogy megéljük, és emlékekkel gazdagodjunk az út során. Saját döntésünk, hogy a fotókat vagy ez utóbbit választjuk-e.

A világ legkülönlegesebb helye a birtok

Egy hely, ahová egyenesen tilos lenne mobillal érkezni: a mesebelinek nevezhető portugáliai birtokot sokan a világ legkülönlegesebb helyének tartják.

A világ legkülönlegesebb helyének tartják az elvarázsolt birtokot Portugáliában: igazi mesebirodalom

Nézegess képeket!

Elolvasom
Ezt is szeretjük