Ha láttál képen őshódot, hihetsz a tudósoknak: miért zsugorodnak még tovább az állatok?

Az állatvilágban különös változások mennek végbe: egyre kisebb méretűek lesznek külső hatások miatt.

Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Valószínűleg sosem látunk majd bokáig érő elefántot, sem kutyaméretű tevét, azt viszont állítják az egyetemi kutatók, hogy az állatvilág sok fajában jelentős változások fognak végbemenni a távoli, de talán nem is annyira távoli jövőben.

A legfőbb változás sajnos fajok erős megritkulása, sok esetben kihalása lesz, ám feltételezhetően lezajlik még egy jelentős folyamat: számos állatfaj egyedei válnak egyre kisebbé és kisebbé, mégpedig túlélésük érdekében.

Egyre zsugorodó állatok

Mint azt Southampton és Új-Fundland egyetemi kutatói, Cooke,  Eigenbord és Bates állítják, akár száz év alatt is bekövetkezhet, hogy több állatfaj egyedei akár 25%-os méretcsökkenést mutassanak.

Az egykori, medve méretű őshód (Castorides) jó szemléltető példa a méretcsökkenésre. A mai egyedek aprók hozzájuk képest, mint jobbra látjuk.
Az egykori, medve méretű őshód (Castorides) jó szemléltető példa a méretcsökkenésre. A mai egyedek aprók hozzájuk képest, mint jobbra látjuk.

Az őshód háromméteres, az ősteve 3,6 méter magas volt egykor. A gigászi állatősökről már írtunk korábbi cikkünkben.

A zsugorodás jelensége az emberiség számlájára írható. Ahogy mi gyarapszunk, azzal sajnos a természet veszít. Az erdők irtásával, a városok terjeszkedésével az állatok természetes élőhelyét veszi el az emberiség, de a környezetszennyezés, a füstölgő gyárak és szennyező autók miatti globális felmelegedés is az állatvilág rovására megy. Ahogy a környezet változik, területük csökken, élelemmennyiségük pedig fogy. Az állatok mindig az életkörülményeikhez, lehetőségeikhez alkalmazkodnak: hogy a romló körülmények ellenére is túléljenek, és fajuk fennmaradjon, minél energiatakarékosabb kell, hogy legyen a szervezetük, azaz minél kevesebb táplálékigénnyel születnek, annál jobb. Ez úgy valósulhat meg, ha egyre kisebb és kisebb méretűre növő egyedek születnek.

A cikk az ajánló után folytatódik

Dilemma podcast

A Dilemma a femina.hu podcastje, mely minden adásban egy-egy megvitatást érdemlő témát jár körbe. A legújabb epizódban arról dilemmázunk, hogy miért ülünk fel a legfrissebb trendekre, miért követjük megszállottan a divatirányzatokat, valamint a fogyasztás és a reklámvilág pszichológiájának is a mélyére ástunk. Pintér Ada beszélget Márton Szabolccsal az Indamedia csoport ügyfélélmény igazgatójával, és Kazár Zalán Kristóffal a Femina újságírójával.

Promóció

Az utolsó jégkorszak óta is rengeteget változtak a körülmények, ami - mint az említett kutatók részletezték - 130 ezer év alatt 14%-os méretcsökkenéssel járt az állatvilágban. Tekintve az ember elképesztő, felgyorsult és egyre durvább rombolását a földön, a folyamat felgyorsulhat, és bekövetkezhet a következő száz évben a 25%-os zsugorodás is.

Nemcsak a méretbeli változások, de számos faj kihalásának veszélye is figyelmeztető jel kell, hogy legyen az ember számára. Fokozott veszélyben vannak a madarak, de számos emlősállat is, mint a kutatók figyelmeztetnek. Fontos lenne nekünk, embereknek megérteni, ittlétünk ajándék, és nincs jogunk uralkodni a természet felett. Úgy kellene együtt élnünk az állatvilággal, hogy életüket tiszteletben tartjuk, vigyázunk rájuk. A méretcsökkenésük megdöbbentő tény, amit vészcsengőként kell értelmeznünk.

8 rejtélyes fosszília

A kutatók nemcsak a jövőre kíváncsiak, de arra is, milyen lények élhettek a múltban: egyes fosszíliák feladták nekik a leckét.

A kutatók sem igazán tudják, mit találtak: 8 titokzatos fosszília, amiről csak találgatnak

Nézegess képeket!

Elolvasom
Ezt is szeretjük