Ez a világ legboldogabb dala a neurológus szerint - Te mikor hallgattad utoljára?

Fel akarod dobni a hangulatod? Ezt hallgasd meg!

zene-boldogsag-tanc
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A zenei stílusok sokfélesége, illetve az irántuk való rajongás már kiskamaszkortól több pártra szakítja az osztályközösséget. Bár a kedvenc dalok kiválasztása erősen szubjektív alapon zajlik, egy holland tudós különös képletet alkotott meg a témában.

Dr. Jacob Jolij, a Gröningeni Egyetem kognitív idegtudósa összeállított egy tízes listát, mely az elmúlt ötven év legboldogabb dalait tartalmazza. Hallgatásuk véleménye szerint ugyanazt a pszichológiai hatást éri el minden hallgatóban - zenei ízléstől függetlenül.

Ez a világ legboldogabb dala

A neurológus úgy véli, bár a pozitív töltetű zenei szövegek is fontosak, sokkal többet számít a gyors tempó, mely a tudat alattira hat, és felszabadítja az energiákat. Egy átlagos popszám 118 BPM-mel - beats per minute -, vagyis percenkénti ütésszámmal szól, ám azok a dalok, melyektől igazán boldognak érzed magad, 150 BPM fölötti ütésszámmal dolgoznak.

Ami véleménye szerint még lényeges a boldogságfaktor szempontjából, az a zene hangneme: elsősorban a dúr hangnemben íródott dalok töltenek fel energiával, hiszen a moll hangnem inkább melankolikus hatást kelt. A holland idegtudós egy pontos képletet is megalkotott, melyet csak Feel Good Formulának nevezett:

Értékelés = 60 + (0.00165 * BPM – 120)^2 + (4.376 * Major) + 0.78 * nChords – (Major * nChords)

A BPM a percenkénti ütésszámot jelenti, a Major értéke dúr esetén 1, moll esetén 0, az nChords pedig az akkordok számát jelenti. A képlet, illetve kétezer megkérdezett kutatási alany válaszaiból arra a következtetésre jutott, hogy a világ legboldogabb dala a több mint negyvenéves Don’t Stop Me Now a Queentől. Az F-dúrban íródott dal ütésszáma 156 BPM, a megkérdezettek kétharmada szavazott rá, és kétségkívül elég pörgős és energikus.

Az elmúlt ötven év legboldogabb dalai

  1. Queen: Don't Stop Me Now
  2. Abba: Dancing Queen
  3. The Beach Boys: Good Vibrations
  4. Billie Joel: Uptown Girl
  5. Survivor: Eye of the Tiger
  6. The Monkeys: I'm a Believer
  7. Cyndi Lauper: Girls Just Wanna Have Fun
  8. Jon Bon Jovi: Livin' on a Prayer
  9. Gloria Gaynor: I Will Survive
  10.  Katrina & The Waves: Walking on Sunshine

A cikk az ajánló után folytatódik

Szenvedélyeink fogságában - Az addikció és a kontrollvesztés pszichológiája

A Femina Klub júniusi vendége Dr. Zacher Gábor toxikológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között a kultúránkban hangsúlyosan jelen lévő függőségek kérdéseiről beszélget.

Zacher Gábor szerint, ha saját magunk elé tükröt tartunk, akkor 4-5 függőséget mindenki fel tudna sorolni. Igaz ez?

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. június 5. 18 óra

Helyszín: József Attila Színház

Promóció

Bár természetesen a zenei ízlés szubjektív dolog, és nem várható el, hogy mindenki számára etalon legyen a fenti tízes lista. Ugyanakkor, ha épp összecsaptak a fejed fölött a hullámok, párkapcsolati vagy munkahelyi problémák nyomasztanak, érdemes néhányat meghallgatnod közülük.

Képeken a legboldogabb pillanatok

Van, hogy egy ember arca mindennél többet képes elmondani arról, hogy mennyire örömtelinek éli meg a pillanatot. A következő képeken azokat a perceket kapták le az emberek, melyek kétségkívül a szereplők életének legboldogabbjai közé tartoznak. A felvételeket ők maguk töltötték fel az internetes fórumokra, ahol röviden a történeteiket is megosztották.

Ezt is szeretjük