Mit tesz a testeddel, ha boldog kapcsolatban élsz? 6 erőteljes hatás, amire biztos nem gondolnál
A boldog kapcsolat rendkívül furcsa dolgokat művel a szervezeteddel. Így tesz sokkal egészségesebbé és kiegyensúlyozottabbá.

szerelmes par
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Az már talán köztudott, hogy a szerelem hihetetlenül erős hatást gyakorol az emberekre, és szinte a tudatmódosító szerekhez hasonló tüneteket produkál. A test és az agy sok szempontból megváltozik, főleg az első időszakban, de nem csupán ez idő alatt mennek végbe lényeges átalakulások.

A tudósok rengeteget vizsgálták azt is, mi történik a szervezettel a hosszú távú, boldog kapcsolatokban, házasságokban, és igen meglepő eredményekre jutottak. A tartós szerelem az immunrendszerre, a szívre, sőt, még az alvásra vagy a mentális állapotra is hatással van.

A boldog kapcsolat hatása

A Harvard Medical School kutatói vizsgálataik során azt találták, hogy a párkapcsolatokban a felek immunrendszere sokkal erősebb, mint az egyedülálló embereké. Az ő esetükben ugyanis csökken a kortizol, azaz a stresszhormon szintje, így ellenállóbb lesz a szervezet a különböző betegségekkel, vírusokkal szemben.

boldog par 2

A kortizol mennyiségének csökkenése egyben azt is mutatja, hogy a boldog házasságban élők sokkal kevesebbet aggódnak, idegeskednek, és jóval nyugodtabb életet élnek annak ellenére is, hogy a szerelem gyakran vitákkal, veszekedésekkel jár. Ezt pedig egy, a Journal of Medicine nevű szaklapban publikált kutatás is megerősítette. A hatást ráadásul a rendszeres szex még inkább erősíti: akik hetente többször is ágyba bújnak a párjukkal, azoknál még alacsonyabb a stressz szintje, és boldogabbak, elégedettebbek, egészségesebbek az átlagnál.

Erősebb lesz a szív

A Yale Medicine kutatói azt is felfedezték, hogy a hosszú kapcsolatban élők sokkal ritkábban szenvednek szív- és érrendszeri betegségekben, valamint a koleszterinszintjükkel is kevesebbszer adódnak problémák, sőt, még a BMI-indexük és ideálisabb. A szívük jóval erősebb, és a szívroham esélye is kisebb náluk. Ha mégis bekövetkezik, 14%-kal nagyobb az esélyük a túlélésre, és napokkal hamarabb épülnek fel belőle, mint az egyedülállók.

A cikk az ajánló után folytatódik

Pihentető alvás és mentális egészség

Az American Academy of Sleep Medicine vizsgálatai bebizonyították, hogy még a horkoló partner ellenére is 10%-kal nagyobb esélyük van a nőknek a pihentető, jó alvásra, ha boldog kapcsolatban élnek. Kevesebbszer ébrednek fel éjszakánként, és energikusabban ébrednek reggelente.

Arra is fény derült, hogy a tartós és boldog szerelemben élők mentális állapota sokkal jobb, ritkábban tapasztalnak meg depressziót. Ez nem csupán a hormonális változásoknak tudható be, hanem annak is, hogy párjuk támaszként mindig mellettük áll, a felek a legtöbb problémájukat, dilemmájukat megoszthatják a másikkal, így nem önmagukban őrlődnek rajta, nem emésztik fel őket annyira a nehézségek.

boldog par

Még boldogabbá tesz

A North Carolina Egyetem kutatói arra is rávilágítottak, hogy a tartós kapcsolatokban élők vérnyomása alacsonyabb, oxitocinszintje pedig jóval magasabb, mint a szingliké. Így az általános közérzetük és boldogságszintjük is az átlag felett van.

Az orgazmus hatásai

Az orgazmus számos pozitív dolgot művel a testtel. Szebb lesz tőle a bőröd, fiatalabbnak láttat, de még ezeken kívül is érdekes változások következnek be a hatására. Összegyűjtöttük a legfontosabbakat, melyeket nem is sejtenél.

Fotók: Getty Images Hungary.

Ezt is szeretjük