Elképesztő, mi történik a testtel szakítás után: tudományos tények bizonyítják

Nemcsak képletesen értve fájhat a szíved, hanem szó szerint is.

szakitas
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A szakítás rendkívüli módon megviselni a nőket és a férfiakat egyaránt. Bár utóbbiak gyakran hajlamosak úgy tenni, mintha jól lennének, valójában sokszor ők is nehezen dolgozzák fel egy kapcsolat végét. Azonban kiderült, hogy nemcsak a lelket, de a testet is kimeríti, ha egy pár úgy dönt, külön folytatja tovább az életét.

A kutatók ugyanis bebizonyították, a test egészségére is erős hatással van a szakítás, méghozzá olyannyira, hogy ilyenkor kellemetlen, olykor fájdalmas tüneteket produkál a szervezetünk. Például a szívedet, a hajadat és a súlyodat is érintheti, ha véget vet a partnered a kapcsolatnak.

Testi fájdalommal is jár a szakítás

Nemcsak képletesen mondhatod, hogy fáj a szakítás, mert a tested valóban fájdalommal reagálhat. A Columbia Egyetem kutatói egy vizsgálat során nemrég egyedülállóvá vált embereknek mutattak képeket az exeikről, és azt vették észre, hogy az agyukban ugyanolyan folyamatok játszódtak  le, mint amikor testi fájdalmat él át valaki. Ez pedig ahhoz vezethet, hogy ténylegesen panaszokat okozhat a bánat a szervezetben.

Például a fejfájás igen gyakori ilyen esetben, mivel a kortizolszint megemelkedése miatt megfeszülhetnek az izmok, a stresszre adott reakcióként pedig a test nagyobb mennyiségű vért küld nekik a szokásosnál, így megfájdulhat a fejed is.

A kortizolt, más néven anti-stressz hormont a mellékvese termeli. Stresszhelyzet esetén a kortizol növeli a vércukorszintet, fokozza az agy glükózfelhasználását, és növeli a szövetek helyreállításához szükséges anyagok mennyiségét.

Megszakadhat a szív?

Sokszor hallani azt is, hogy valakinek megszakad a szíve bánatában. Szinte senki nem gondolná, de ennek a mondásnak van tudományos alapja is. A szakítás hatására ugyanis kissé megnagyobbodhat a szív, így nem pumpálja megfelelően a vért, ami nehézlégzést és mellkasi fájdalmakat okozhat. Általában ez csak rövid ideig tart és ritkán fordul elő, azonban, ha nem múlik, mindenképpen orvoshoz kell fordulni.

A cikk az ajánló után folytatódik

Szókimondó beszélgetések Szily Nórával és vendégeivel.

Új videósorozatunkban Szily Nóra és beszélgetőpartnerei döntik le a tabukat. A 'Szókimondó' őszintén és egyenesen dolgoz fel olyan fontos témákat, amikről sokszor nem beszélünk nyíltan. Tabuk helyett mi a szókimondó beszélgetésekben hiszünk. Sorozatunkban kendőzetlen őszinteséggel beszél Pásztor Anna a szerelem múlandóságáról, Mérő Vera a bántalmazásról, Oroszlán Szonja pedig a fordulatos karrierváltásáról vall, de más fontos témákat is körbejárunk. Tanács Eszter a gyermektelen nők helyzetéről, Bajzáth Sándor a veszedelmes függőségekről, Singer Magdolna a gyászfeldolgozásról, míg Dr. Beke Dóra az elcsúszott szépségtrendekről beszél. 

Tartsatok velünk! 

Promóció

A hajadat is megviseli

Bármennyire furcsán hangzik, még a frizurádon is meglátszik, ha lezártátok a kapcsolatotokat. Az ezzel járó stressz legyengíti az immunrendszert, és megnöveli az androgén hormonok szintjét a szervezetben, ami hajhulláshoz és a hajhagymák állapotának romlásához vezethet. Szerencsére ez szintén átmeneti probléma, ahogy felépülsz a szakításból, a hajad minősége újra a régi lesz.

Testsúlyváltozás és betegségek

A stressz az adrenalin- és a kortizolszintet is megemeli a szervezetedben, ami egyeseknél állandó éhségérzethez, míg másoknál az éhségérzet megszűnéséhez vezet. Ezért vannak, akik lefogynak, és vannak, akik felszednek jó néhány kilót a szakítás után.

De az is előfordulhat, hogy könnyebben lebetegszel ilyenkor, mivel a stressz és az egyedüllét az immunrendszeredet is legyengíti. A tested ugyanis ilyenkor arra fókuszál, hogy feldolgozza a történteket, és kezelje a bánatot és az idegességet, így nem marad elegendő energiája az immunrendszert is maximális erőbedobással működtetni.

szakitas2

Elvonási tünetek egy férfi miatt?

A kutatók azt már bebizonyították, hogy a szerelem úgy hat a testre, mint a legerősebb függőségek, ezek után pedig már nem csoda, hogy a szakítás elvonási tünetekhez hasonló következményekkel jár. Az agy vissza akarja kapni a másikat, ami szorongást, idegességet, szomorúságot és akár depressziót is okozhat bizonyos ideig.

Ezt is szeretjük