Meddig tart a hőségriadó? Mától még durvább lesz a kánikula az országban
Szerdán harmadfokú hőségriasztás lépett életbe, de meddig kell kánikulára számítani?

napsutes
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Az országos tisztifőorvos - az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése alapján, figyelembe véve a Nemzeti Népegészségügyi Központ ajánlását - 2019. június 12., szerda éjféltől 2019. június 16. vasárnap éjfélig a legmagasabb, harmadfokú hőségriasztást adta ki. Harmadfokú hőségriasztást akkor rendelnek el, ha legalább három egymást követő napon eléri vagy akár meghaladja a napi középhőmérséklet a 27 °C-ot. 

Az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése szerint szerdától a napi átlaghőmérséklet mindenütt meghaladja a 25 °C-ot. Csütörtöktől 27 °C feletti értékek várhatók. A katasztrófavédelem kéri, hogy mindenki fokozottan tartsa be az alábbi, egészségmegőrzésre vonatkozó tanácsokat. A Nemzeti Népegészségügyi Központ pedig arra figyelmeztet, hogy a hőségriadó ideje alatt különösen ügyeljen mindenki a fokozott folyadékbevitelre.

Kerülni kell a kávé, az alkohol, a magas koffein- és cukortartalmú üdítők és zsíros ételek fogyasztását. Még néhány percre sem szabad a gyermekeket, házi kedvenceket a parkoló autóban hagyni. A bőr védelméről se feledkezz meg: naptejjel és világos, jól szellőző, bő ruházattal lehet a leghatékonyabban a leégés ellen védekezni.

A legmelegebb órákban, 11 és 15 óra között a legjobb árnyékban tartózkodni, és kerülni kell a tűző napot. A fesztiválokon, szabadtéri rendezvényeken szórakozóknak is oda kell figyelniük, hogy töltsenek el néhány órát az árnyékban, illetve használják ki a telepített párakapuk nyújtotta hűsölési lehetőséget.

A cikk az ajánló után folytatódik

A tartós hőség miatt az átlagosnál melegebb időben az egészséges szervezetet is extrém igénybevétel éri. A szív- és a keringési betegségben szenvedőkön túl ilyenkor bárkinél előfordulhatnak egészségügyi panaszok. Akik a hőség ellenére gépjárműbe kényszerülnek, fokozott óvatossággal vezessenek, hiszen a koncentrációt negatívan befolyásolhatja a meleg. A déli órákban a vízparton pihenők is kerüljék a napozást, valamint ne ugorjanak a vízbe felhevült testtel.

Fotók: Getty Images.

Vörös fény cikázott az égen

A jelenség különlegességét bizonyítja, hogy a tudósok csupán húsz-harminc éve szereztek tudomást létezéséről, megörökíteni pedig szinte lehetetlen, hiszen rengeteg kitartás és türelem kell hozzá. Egy tehetséges fotósnak azonban sikerült.

Ezt is szeretjük