A Holdon helyezték végső nyugalomra a tudóst: felesége szerette volna így
A geológus felesége szerette volna, hogy a Holdon helyezzék végső nyugalomra férjét.

holdon ember
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Dr. Eugene Shoemaker amerikai geológus az asztrogeológia egyik úttörője volt, részt vett az Apolló-küldetések megvalósításában is.

Neki köszönhetően fedeztek fel több meteor alakította krátert a Földön és meteoritdarabokat is sikeresen beazonosítottak a segítségével.

Az első ember, akit a Holdon temettek el

Dr. Eugene Shoemaker az Egyesült Államok Geológiai Intézet Asztrogeológiai Kutatási Programjának első igazgatójaként annak a csapatnak az élén állt, akiknek tagjai elkészítették a Hold első topográfiai térképét.

Dr. Eugene Shoemaker
Fotó: Getty Images Hungary

1997 júliusában az ausztráliai kráterek tanulmányozása közben egy tragikus autóbalesetben vesztette életét. Felesége és egyben fő munkatársa, Carolyn Proco nyújtott be kérelmet a NASA felé, hogy férje földi maradványait a Holdra vigyék következő holdi missziójuk során. A nő megtervezte a kapszulát is, melyben a hamvait szállították, ebbe belehelyeztek egy sárgaréz fóliát is, amibe Hale-Bopp képét, egy barringeri meteorkrátert véstek. Ez volt az utolsó üstökös, melyet férjével együtt figyeltek meg. Emellett még egy megható idézet is szerepel karcolaton, méghozzá Shakespeare Rómeó és Júliájából.

"Jöjj, édes Éj, te lágy, fekete-pillás,

Add Romeómat, és ha meghal egyszer,

Vedd vissza, morzsold apró csillagokká.

Oly szép lesz akkor az ég arculatja,

Hogy a világ az Éjbe fog szeretni

S már nem imádja a ledér Napot."

A cikk az ajánló után folytatódik

A Lunar Prospector felderítő jármű a hamvakkal 1998 januárjában indult útnak. Többek között a Hold felszínének összetételét és a sarki jéglerakódásokat vizsgálta. Sikeresen teljesítette a küldetését, majd 1999 júliusában a terveknek megfelelően lezuhant a Holdon, amivel a semmihez nem hasonlítható, ezüstös porba temette dr. Eugene Shoemaker földi maradványait.

Teljesen egybeolvadt a Hold a vízeséssel: ilyen szép fotókat már rég láttunk

Justin Peters mindössze 22 éves, de már most művészi magasságokba emelte a modern, számítógépes grafikakészítést. Az ő legszebb munkáiból válogattunk most egy csokorral, ami bizonyára neked is tetszeni fog - mi már rég láttunk ilyen varázslatos képeket.

(Képek forrása: Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük