Sosem készült még ilyen éles fotó a Holdról: elképesztően részletes látvány
Szinte hihetetlen, hogy egy átlagos hátsó kertben készült a gyönyörű felvétel.

hold
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Bár a Holdat tartják a bolygónkhoz legközelebb eső égitestnek, átlagosan 384 402 kilométerre fekszik a Földtől, ami a bolygónk átmérőjének harmincszorosa. Távolsága jól szemlélteti, milyen hatalmas is az univerzumunk.

A történelem során a tudósok számtalan alkalommal figyelték és vizsgálták a Holdat, ám csak a 20. században történtek lényeges felfedezések. Bár az első fotót 1840-ben készítette John W. Draper, igazán csak az űrprogramok során tudtak részletes képet mutatni a Holdról, 1969. július 21-e után pedig minden megváltozott.

Az eddigi legélesebb fotó

Neil Armstrong és Buzz Aldrin történelmet írtak azzal, amikor több mint ötven éve elsőként a Hold felszínére léptek, de rajtuk kívül az utóbbi években sem büszkélkedhettek sokan ezzel: összesen 24 ember járt eddig az égitesten. Szerencsére más módja is van annak, hogy ezt a különleges vidéket felfedezzük: például a fotózás segítségével. 

Az amerikai Sacramentóban élő Andrew McCarthy nagyon szereti a világűrrel kapcsolatos érdekességeket, de talán ő sem gondolta volna, hogy az eddigi legélesebb képet sikerül majd megalkotnia a Holdról, ráadásul a hátsó kertjében. A férfi áprilisban két hetet töltött azzal, hogy lencsevégre kapja, majd összeillessze a különböző képeket, ezzel megalkotva az eddig ismert legtökéletesebb fotót.

A cikk az ajánló után folytatódik

Andrew nem árul zsákbamacskát, hiszen elmondta, hogy így, ilyen formájában a Hold soha nem létezett, hiszen 20 000 fotó összeolvadásából készült végül a lenyűgöző felvétel. A kép úgy ábrázolja a fényeket, árnyékokat, hogy felpillantva az égre sosem láthatunk olyat, mint a fotón. Ennek ellenére szinte mindenki odavan a lenyűgöző képért, hiszen még a kisebb kráterek és domborzatok is gyönyörűen kirajzolódnak rajta.

4600 kép közül választották ki a magyar fotósét - Lenyűgöző felvételek a világűrről

Lélegzetelállító az univerzum emberiség által feltérképezett része, mely elképesztő és egyben borzongató jelenségeket tartogat.

(Borítókép forrása: Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük