Egy másik bolygó nyomait rejtheti a Hold: először bukkantak ilyen maradványokra
Talán nem is sejtjük, mennyi felfedezésre váró titkot rejteget a világegyetem.

hold1
beauty and style
Top olvasott cikkek

A tudósok már hosszú évszázadok óta szeretnék megismerni és felfedezni a Földünk és a körülöttünk lévő univerzum kialakulását és különböző időszakait, de sokáig csak a megfigyelésekből és az elméletekből tudtak hozzávetőleges képet alkotni.

A technológia és az űrkutatás rohamos fejlődése azonban lehetővé tette, amiről a régmúltban élt tudósok csak álmodozni mertek. A korábbi teóriák is bizonyítást tudnak nyerni, mivel már a Holdról lehetségessé vált a mintavétel, valamint annak pontos kielemzése is.

Elméletek és a valóság

Az az elmélet már korábban megszületett, hogy a Mars-nagyságú Theia objektum 4,5 milliárd évvel ezelőtt ütközött az akkor még fiatal Földdel, ennek eredményeként pedig létrejött a Hold. Ám ezt soha nem tudták igazán bizonyítani, így nagyon sokáig csak feltevés volt.

Illusztráció a Theia becsapódásáról.
Illusztráció a Theia becsapódásáról.
Fotó: Stocktrek Images / Getty Images Hungary

A kutatók akkor kerültek közelebb a hipotézis bebizonyításához, amikor elkezdték a Holdról vett mintákat vizsgálni. Korábban azt feltételezték, hogy a felületének összetétele 70-90%-ban a Theiáról származhat, az elmélet azonban kudarcot vallott, amikor kiderült, hogy a Hold-minták javarészt földi eredetűek.

Hatalmas eredmény az űrkutatásban

Az RT szerint a bolygókutató Eric Cano és csapata nem adta fel a kutatást, és módszeres analízis segítségével ismét elkezdték a Hold felszínéről és vulkánüregeiből gyűjtött mintákat vizsgálni. A kutatás szempontjából fontos szerepe volt annak, hogy milyen mélységből érkeztek a minták, hiszen arra az eredményre jutottak, hogy minél mélyebben találnak oxigénizotópot, annál kevésbé valószínű, hogy földi eredetű a kőzet.

A korábbi vizsgálatokkal ellentétben az analízis segítségével a mintákban az oxigénizotópok nagyon változatosak voltak, így nagy valószínűséggel sikerült megtalálni az ősi bolygó leleteit, ami bizonyítja, hogy a Hold a Theia-elmélet szerint született meg.

Így néz ki egy meteor belseje: nem is gondolnád, milyen gyönyörű

Szeretsz a dolgok mögé látni, vagy egyenesen a belsejükbe? Ez az összeállítás neked való.

(Képek forrása: Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük