50 év után nyitott fel a NASA egy Holdról származó mintát: miért vártak eddig?
A kőzet- és talajmintát az Apollo-17 küldetés során gyűjtötték be az asztronauták.

apollo-17
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Csaknem ötven év után nyitották fel az amerikai űrkutatási hivatal - NASA - szakemberei az 1972-es Apollo-17 misszió során begyűjtött holdkőzet- és talajminták egyikét, amely reményeik szerint új információkkal fog szolgálni az égitestről. A kedden felbontott 73002. számú mintát az Apollo-17 misszió asztronautái, Gene Cernan és Jack Schmitt gyűjtötték be.

Az Apollo-15, -16 és -17 küldetésekből származó minták egy részét érintetlenül megőrizték a kutatók azzal a szándékkal, hogy csak akkor nyitják fel őket, ha már jóval fejlettebb technológiák állnak rendelkezésre az elemzésükhöz. - Ma már olyan méréseket tudunk elvégezni, amelyekre az Apollo-program éveiben nem volt lehetőség - mondta Sarah Noble, a NASA egyik kutatója.

nasa-minta

Az űrügynökség szerint az olyan technikai előrelépések, mint a nondestruktív háromdimenziós képalkotás, a tömegspektrometria és a mikrotómia a minták koordinált tanulmányozását teszik lehetővé. A 73002-es számú minta - akárcsak a 73001-es, amelyet 2020 elején nyitnak fel -, a Holdon lévő Lara-kráterhez közeli regolitból - törmelékes kőzetréteg - származik.

A NASA szerint a holdi talaj függőleges rétegződését bemutató minták révén információkat tudnak nyerni az égitestet ért becsapódásokról, a felszíni földcsuszamlásokról, a Hold kérgének kialakulásáról és a regolitban rekedt illékony anyagokról.

Lenyűgöző felvételek a világűrről

Magyar fotós nyerte a 2019-es Év Csillagászati Fotósa című pályázatot, amelyre 4600 felvétel érkezett több mint 90 országból. Francsics László különleges perspektíván keresztül mutatta be a teljes holdfogyatkozás folyamatát.

Ezt is szeretjük