Hatalmas vulkáni krátert vettek észre a Holdon - Így keletkezhetett az élet a Földön
Soha eddig nem látott dolgot fedeztek fel Holdon: a felszíni vizsgálat közben bukkantak a felfedezésre.

hold nyitó
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Valamikor még 4,6 milliárd évvel ezelőtt meteor csapódott a Holdba, ami egy 620 mérföld hosszú medencét hozott létre. Ezt hívják Cirisium-medencének. Senki nem tudja pontosan, mikor volt az ütközés ideje. Az ilyen jellegű becsapódási nyomokat vizsgálják mind a Föld, mind pedig a Hold felszínén is az űrkutatók.

Ahogy ezt vizsgálták, a tudósok egy krátert fedeztek fel a medencében, amiben olyan ősi megolvadt kőzetet találtak, amilyet vulkáni jelenség tud létrehozni. A jövőben a területet sokkal inkább górcső alá veszik, mert ez a mozzanat talán választ adhat arra, milyen volt a Föld, mielőtt kialakult az élet rajta.

Új felfedezés a Holdon

Egy Washington méretű hólyagüreget találtak a Holdon, ilyet jellegű képződménybe még nem ütköztek a naprendszerben. Ilyen forma csak ott alakulhat ki, ahol magmatikus aktivitás van a bolygón. Értetlenül állnak az új felfedezés előtt a kutatók.

Az információmorzsákat, mint egy kirakóst kell összerakniuk, és arra szeretnének rájönni, hogy mi történt a Földdel az ősi időkben. Gyakorlatilag az élet eredetére szeretnének rájönni - az biztos, hogy valamikor 3,5 - 4,28 milliárd évvel ezelőtti időszakban jöhetett létre. Azonban a Holdon talált nyomok arra utalnak, hogy ekkor hullhattak a Földre különböző aszteroidák a naprendszerből. A tudósok szerint lehet kapcsolat a Holdon található nagy vulkanikus kráter és a Földre kerülő űrhulladék között. 

A Földi élet keletkezése

Ez azt jelentheti, hogy egy ilyen óriási meteorraj koncentrált becsapódása teljesen megolvasztotta a bolygó kérgét, és szilikátgőzökkel töltötte meg a légkört - mondta a National Geographicnak Dan Moriarty, a NASA Goddard űrrepülési központ holdi geológusának kutatótársa. Ha ez az élet keletkezésekor történt, akkor valóban figyelemre méltó élőlények vannak a Földön.

A cikk az ajánló után folytatódik

A felmérés eredményei még további vizsgálatot igényelnek, így a naprendszer múltjában még mindig megmagyarázhatatlan rejtélyek maradnak.

Lenyűgöző felvételek a világűrről

Magyar fotós nyerte a 2019-es Év Csillagászati Fotósa című pályázatot, amelyre 4600 felvétel érkezett több mint 90 országból. Francsics László különleges perspektíván keresztül mutatta be a teljes holdfogyatkozás folyamatát.

(Képek forrása: Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük