Csak 2 és fél órányi autóútra van Budapesttől a világ legélhetőbb városa
Idén is elkészült a londoni elemzők listája, mely az alapján rangsorolja a városokat, hogy hol a legjobb élni.

becs
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Bécsben a legjobb élni a világon londoni elemzők szerint. Az osztrák főváros hét év után taszította le az ausztráliai Melbourne-t az első helyről a kedden ismertetett listán, melyen ezúttal is a polgárháború sújtotta Szíria fővárosa, Damaszkusz az utolsó.

Az Economist Intelligence Unit - EIU -, a világ egyik legnagyobb nem befektetési banki jellegű elemző és előrejelző intézete idén is 140 nagyváros életminőségét vizsgálta a politikai és társadalmi stabilitás és a közbiztonság, az egészségügyi ellátás, az oktatás, a kultúra és a környezet, valamint az infrastruktúra szempontjából.

Először vezeti a listát európai város

A cég ezekre számszerű minősítéseket ad, és összegzi különböző súlyozásokkal egy nullától százig terjedő indexben. A zéró osztályzat az EIU meghatározása szerint elviselhetetlen, a 100-as ideális életkörülményeket jelöl. Ez az első alkalom, hogy európai város végzett a lista élén. Bécs 99,1 pontot szerzett, Melbourne 98,4 ponttal lett a második. Az osztrák főváros elsősorban a biztonságra kapott magasabb osztályzattal tudott az élre kerülni az elemzők szerint.

Bekerült az első tízbe, sőt, 97,7 ponttal rögtön a harmadik helyre Oszaka, melyet a kanadai Calgary, az ausztráliai Sydney, majd ismét két kanadai város, Vancouver és Toronto követ. A nyolcadik helyen Tokió szerepel, a japán főváros szintén először került az első tízbe, melyből tavalyhoz képest Hamburg és Helsinki szorult ki. Az élmezőnyt Koppenhága és az ausztrál Adelaide teszi teljessé 2018-ban.

Sok város kapott jobb helyezést, mint tavaly

A felmérés szerint a listán szereplő városok csaknem felének javult az osztályzata tavalyhoz képest. Az európai városok közül a 2017-ben terrortámadás sújtotta Manchesteré a leginkább, 16 helyet előrelépve ezúttal a 35., megelőzve olyan nagyvárosokat, mint a 48. helyen lévő London és az 57. New York. A 30,7 ponttal sereghajtó Damaszkuszt kevéssel előzte meg a bangladesi főváros, Dakka - 38 pont - és a nigériai Lagos - 38,5.

Az EIU szerint a bűnözés, a társadalmi nyugtalanság, a terrorizmus vagy a fegyveres konfliktusok jelentős szerepet játszottak e városok alacsony osztályzatában. Az utolsó tízben a pakisztáni Karacsi, Pápua Új-Guinea fővárosa, Port Moresby, Zimbabwe fővárosa, Harare, a líbiai Tripoli, a kameruni Douala, Algír, valamint Szenegál fővárosa, Dakar szerepel még.

A cikk az ajánló után folytatódik

A legnagyobbat a Puerto Ricó-i főváros helyezése zuhant, San Juan 21 helyet visszaesve a 89. az idei összesítésben. A szigetre tavaly két hurrikán is lecsapott, súlyos károkat okozva. Összességében nézve azonban második éve javul a globális index: a tavalyi 74,8 pontról 75,7 pontra emelkedett. Az Economist Intelligence Unit 16. alkalommal tette közzé listáját.

Nézd meg ezt is - Elhagyták a lakók a dúsgazdag várost

A természet átvette az uralmat az egykor pompázatos épületek felett, a szél lassan teljesen feltölti a házak maradványait homokkal. Ezt a furcsa látványt örökítette meg egy francia fotós.

Ezt is szeretjük