Nem hozza el a havat a december: ilyen idő várható a tél első napjaiban

Bár helyenként lehetnek hózáporok, az ország nagy részében inkább eső várható.

Heti időjárás 11.29-től
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Retikül
Top olvasott cikkek

Hétfőn az ország nagy részén szakadozottá válik a felhőtakaró, felhőátvonulások várhatók, legalább rövid időre kisüt a nap, de az északkeleti, keleti megyékben inkább csak estétől várható érdemi felhőzetcsökkenés. A nap első felében az északkeleti határvidéken még inkább esőre, a Dunántúlon és a Duna vonalában helyenként hózáporokra számíthatunk. Délután leginkább az északkeleti tájakon fordulhat elő kiterjedtebb csapadékhullás - Borsod északi felében tartós havazás is lehetséges -, másutt már csak néhol fordulhat elő hózápor, záporeső. Az északnyugati, nyugati szél nagy területen megerősödik, majd estétől kissé veszít erejéből a szél. A legmagasabb nappali hőmérséklet 2 és 7 fok között várható. Késő estére általában -4 és +3 fok közé hűl le a levegő.

Kedden a felhőátvonulások mellett több-kevesebb napsütés valószínű, majd délután északnyugat felől egyre nagyobb területen megnövekszik, megvastagszik a felhőzet. Reggelre foltokban köd képződhet. A nap első felében csapadék nem valószínű, majd kisebb mennyiségű melegfronti csapadék érkezik, északon, északkeleten elsősorban hó, míg délnyugat felé haladva már inkább havas eső, eső formájában. A nyugati, északnyugati szél egyre nagyobb területen délnyugatira fordul, több helyen élénk, erős, az északi hegyvidéki területeken akár viharos lökések is lesznek. Délután 3, 7 fok lesz a jellemző maximum-hőmérséklet.

Szerdán, december 1-én eleinte többnyire erősen felhős vagy borult ég lesz a jellemző, az északkeleti országrészben lehetnek kisebb szakadozások. Napközben délnyugat felől átmenetileg szakadozik, csökken a felhőzet, több órára kisüt a nap, ugyanakkor északkeleten több maradhat a felhő. Estétől nyugat felől ismét felhősödés kezdődik. Kezdetben északkeleten még előfordulhat kisebb havazás, melyet reggelig fokozatosan mindenütt havas eső, majd eső vált fel. Napközben elsősorban a délelőtti órákban még az északi országrészben helyenként előfordulhat kisebb eső, zápor. A nyugati, délnyugati szelet nagy területen kísérhetik élénk, erős lökések. A hőmérséklet hajnalban általában 0, +5 fok között alakul, de a kevésbé felhős és szeles északkeleti határvidéken ennél pár fokkal hidegebb is lehet. Délután 5, 12 fokot mérhetünk, északkeleten az alacsonyabb, délnyugaton a magasabb értékekkel.

Csütörtökön tovább növekszik a felhőzet, így a nap nagy részében erősen felhős vagy borult időre lehet számítani. Csupán a nap első felében, kisebb körzetekben lehetnek átmeneti felszakadozások. Egyre többfelé várható csapadék, melynek jellemző halmazállapota eső lesz, de a nap második felében elsősorban a hegyekben az esőt havas eső, havazás válthatja fel. A délnyugati szelet még nagy területen kísérhetik élénk, erős lökések, mely a nap folyamán egyre nagyobb területen északnyugatira fordul. A hajnali 0, +7 fokról délutánra 5, 11 fok közé melegszik a levegő, a kevésbé szeles, északkeleti völgyekben lehet hidegebb a hajnal.

A cikk az ajánló után folytatódik

DOGZ Fesztivál a Városligetben!

Szeptember 7-én kutyás bemutatókkal, falkasétával, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal vár mindenkit az év legnagyobb kutyás rendezvénye. Regisztráció az ingyenes rendezvényre.

Promóció

Pénteken túlnyomóan borult lesz az ég, majd a nap második felében északnyugat felől szakadozik a felhőzet, ezt követően felhőátvonulásokra lehet számítani. A frontális csapadékzóna délkelet felé fokozatosan elvonul, ugyanakkor délen, délkeleten az eső mellett esetleg rövidebb időre havas esőbe, hóba is átválthat a csapadék. Ezt követően néhol lehetnek hózáporok. Az északnyugati, északi szél többfelé lesz erős. A minimum-hőmérséklet 0 és +7, a maximum 2 és 7 fok között várható.

Fotók: Getty Images

Ilyenek az állatok, amikor úgy érzik, nem látja őket senki

Az állatvilág legszebb pillanatait örökíti meg a holland fotós. Elárulta, hogy rengeteg türelemre van szükség, és nem mindig sikerülnek jól a képek, van, hogy egy nagyszerű pillanatra akár nyolc órát is vár egy helyben.

Ilyenek az állatok, amikor úgy érzik, nem látja őket senki: gyönyörű fotók készültek

Nézegess képeket!

Elolvasom
Ezt is szeretjük