A dél-afrikai város, ahol pingvinek uralkodnak: fel-alá sétálgatnak az utcán

Különösen hangzik, de a terület felett tényleg pingvinek uralkodnak, és ezzel nincs semmi baj.

Dél-Afrika pingvinek Simons Townban
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Retikül
Top olvasott cikkek

Talán keveseknek jutna eszébe épp Dél-Afrikában keresni pingvineket, pedig Simons Town település jellegzetes madarai bizony évente több mint hatvanezer látogatót vonzanak a környékre.

A Boulders Beach, vagy magyarul Sziklás Part közelében éldegélő pingvinkolónia egészen különleges látványt nyújt, már csak azért is, mert a jószágok az utcákon fel-alá grasszálnak, néha még a kertekbe is betévednek. 

A pingvinek birodalma

A Tábla Hegyi Nemzeti Park fennhatósága alá tartozó részen még úgy is zavartalanul élhetnek a pápaszemes pingvinek, spheniscus demersus, hogy a terület emberek lakta. A veszélyeztetett faj költőhelyei kulcsfontosságúak, így nagy kincsként kezelik, hogy a madarak jól érzik magukat a False-öbölben.

GettyImages-965707058

Általában part közeli kis szigeteken választanak költőhelyként, a szárazföldön Simons Town kivételével még két helyen találhatóak. Nagyjából 1200 madár él a Boulders kolóniában, akik annyira megszokták már az emberek közelségét, hogy egyáltalán nem félnek tőlük. Mi több, korláttal kellett elválasztani a pingvinek és az emberek „birodalmát”, mert a madarak letaposták a kertek növényeit is.

A pápaszemes pingvinek

Először az 1980-as évek elején bukkantak fel ezen a partszakaszon, majd csodával határos módon kevesebb mint húsz év alatt már legalább háromezer madár hemzsegett a parton. Az 1910-es években még becslések szerint 1,5 millió pápaszemes pingvin élt Afrikában, majd körülbelül hat-hét évtized alatt a túlhalászás, a tengerek olajszennyezettsége miatt nagyjából húszezerre csökkent a létszámuk. Simons Townban főleg tavasszal gyűlnek össze, áprilisban akár ezer pingvinpár is érkezhet tojást rakni.

Különös módon a vízi madaraknak még kapóra is jön az emberek közelsége, akik jelenlétükkel elriasztják a ragadozókat, amik máskülönben kifosztanák fészkeiket, és levadásznák őket. Ugyanakkor némi veszéllyel is jár, hogy az utcákon grasszálnak, mert időnként parkoló autók alatt pihennek meg, és ha az óvatlan sofőrök körültekintés nélkül indulnak el, elgázolhatják őket.

A cikk az ajánló után folytatódik

Játssz a Heineken kódokkal és nyerj!

Vásárolj promóciós csomagolású Heineken terméket, töltsd fel a kupakban vagy a nyitófülön található kódot és nyerj 4 fős amszterdami utazást vagy legyen tiéd a Heineken ajándékok egyike! Növeld a nyerési esélyed és játssz velünk 2024. július 17-ig!

Advertisement

Promóció

Óvintézkedést is tettek a helyi állatvédők a balesetek elkerülése érdekében, különböző figyelmeztető táblákat helyeztek ki, melyek óvatosságra intik az autósokat, és arra kérik őket, hogy indulás előtt ellenőrizzék le, hogy nincsenek-e a kocsi környékén pingvinek. Az egyedi helyről a Netflix dokumentumsorozatot is készített, melyben bemutatták a nem mindennapi településen zajló életet.

177 centiméter magas volt a 100 kilós óriáspingvin

Megtalálói szerint az új-zélandi óriáspingvin egyik ma élő rokona sem érhetne a nyomába.

177 centiméter magas volt a 100 kilós óriáspingvin: a kutatók mostanáig a létezéséről sem tudtak

Megtalálói szerint az új-zélandi óriáspingvin egyik ma élő rokona sem érhetne a nyomába.

Elolvasom

(Képek forrása: Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük