Ritka színű pingvint fotóztak a vadonban: korábban még nem láttak hasonlót

A sárga színű pingvin nagyon különlegesnek számít.

sárga-pingvin-borító
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Ha a pingvinekre gondolunk, valószínűleg mindenkinek a fekete-fehér, néhol sárga foltos röpképtelen madarak jutnak eszébe. A legtöbb pingvinféle valóban ilyen, ám néha kakukktojásokra is lehet bukkanni.

Yves Adams, a belga táj- és vadfotós 2019 decemberében az Antarktisz közelében lévő Dél-Georgia és Déli-Sandwich-szigeteken járt, ahol egy két hónapos fotós expedíciót vezetett. Tanulmányozta a tájat és az élővilágot, ám egyszer csak meglepő dologra lett figyelmes.

Ritkaság a sárga pingvin

A fényképész a sziget 120 ezer állatot számláló királypingvin-kolóniáját szerette volna közelebbről megismerni és megörökíteni, ám arra nem számított, hogy ennyi madár közül lesz egy, ami kitűnik a tömegből. Éppen a felszerelését és ételét pakolta a Salisbury-síkságon, amikor meglátta, hogy a kolóniában él egy sárga színű pingvin. A fotósnak hatalmas szerencséje volt, hiszen nem volt tőle távol a különleges megjelenésű állat, így azonnal kamerát ragadott, és megörökítette.

sárga-pingvin2
Fotó: yves_adams / Instagram

- Soha nem láttam, és nem hallottam sárga pingvinről. A strandon 120 000 madár volt, és ez volt az egyetlen sárga. Olyan szerencsénk volt, hogy a madár ott járkált, ahol voltunk. A kilátást nem akadályozta a hatalmas állatok tengere, általános esetben szinte lehetetlen ezen a tengerparton mozogni a hatalmas kolónia miatt - mondta a fotós, aki már több, mint egy éve járt a déli szigeteken, de csak most hozta nyilvánosságra a különleges megfigyelését.

A cikk az ajánló után folytatódik

A pingvin furcsa színe a leucizmusnak nevezett állapotnak köszönhető, amely a pigmentáció elvesztését eredményezi. Az állat sejtjei nem hoznak létre melanint, így fekete tollai sárga és krémes színűvé válnak. Az állapot hasonlít az albinizmushoz, ám azzal ellentétben itt nem jár látásromlással, és a szemeket sem alakítja pirossá. Daniel Thomas kutató szerint a pingvinek a sárga pigmentet használják a társak vonzására, és erősen gyanítják a tudósok, hogy a sárga molekula belső szinten szintetizálódik. Azt azonban ők sem tudják, hogy a jellegzetes tollazata rendkívül vonzóvá vagy rendkívül taszítóvá teszi-e a madarat a nőstények számára.

Azért ment a Déli-sarkra, hogy tájképeket készítsen, de valami sokkal érdekesebbre figyelt fel

A fotós nem bírt betelni a látvánnyal, amit szerencsére meg is örökített.

(Képek forrása: yves_adams / Instagram)

Ezt is szeretjük