Elképesztően szomorú sors vár a pingvinekre: így sodorta veszélybe őket a klímaváltozás
A klímaváltozás a pingvinpopulációt is befolyásolta, sorra vesztik élőhelyeiket a madarak.

pingvin
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A pingvineket mindenki jól ismeri, az evolúció során bekövetkező változásoknak köszönhetően a világ több pontján megélnek, az Antarktisz területén is nagy populációik vannak. A klímaváltozás és a globális felmelegedés egyik velejárója, hogy a sarkvidéki jégtáblák is olvadásnak indultak, ami katasztrofális következményekkel járhat rájuk nézve.

Dr. Michelle LaRue ökológus több éven keresztül vizsgálta az antarktiszi pingvinpopulációk változásait. Műholdas felvételek segítségével nyomon követte élőhelyeiket, és megfigyelte az egyedszámváltozásokat is. Kutatása során az Adélie-pingvineket és a császárpingvineket vette górcső alá. 

Az antarktiszi pingvinek

- Általánosságban véve több tényező is veszélyezteti a pingvineket, köztük a túlhalászás és a klímaváltozás. Ez a két dolog fenyegeti leginkább őket - nyilatkozta dr. Michelle LaRue az UNILAD oldalán

GettyImages-181219329
Fotó: Cultura RF/Brett Phibbs / Getty Images Hungary

- A klímaváltozás következményei azért érintik súlyosan őket, mert alapvetően jégtáblákon költik ki tojásaikat, és nevelik a fiókákat. Legalább kilenc hónapig élnek egy-egy ilyen jégtáblán. Kétséges, hogy a jövőben a sarki jég olvadása miatt képesek lesznek-e egyáltalán ennyi ideig biztonságosan megmaradni a vastag jégtakarón.

2019 októberében 315 milliárd tonnányi jéghegy szakadt le az Antarktiszról, ami nem kevesebb mint 1636 négyzetkilométernyi területet ölelt át. Jelenleg a pingvinek 18 fajtája közül tíz a Természetvédelmi Világszövetség, röviden IUCN piros veszélyeztetettségi listáján szerepel. 

A cikk az ajánló után folytatódik

A császárpingvinek is életmódjukban alkalmazkodtak a hajdanán adott környezeti viszonyokhoz, és már így is sokkal délebbre vonultak ahhoz képest, ahol a régi élőhelyük volt. 

- Maradt némi mozgásterük, de szükségük van kilenc hónapon át azokra a jégtáblákra, hogy felneveljék fiókáikat. Ha eljutunk arra a pontra, hogy elolvadt az összes jég, nem biztos, hogy túlélik a császárpingvinek. Szó szerint nem tudnak még délebbre vándorolni - tette hozzá a szakértő.

8 állat, ami 10 éven belül eltűnik a Földről

Egyáltalán nem biztos, hogy ezek a kihalófélben lévő állatok 2030-ra még köztünk lesznek.

(Képek forrása: Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük