Tilos a kukába dobni a dezodoros flakont: te tudod, mi a teendő vele?

Nem a hajtógázas palack az egyetlen háztartási veszélyes hulladék.

Háztartási veszélyes hulladék
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Ha azt mondjuk, háztartási veszélyes hulladék, a legtöbben a lemerült elemekre, lejárt szavatosságú gyógyszerekre vagy a használt étolajra gondolnak. Ezek valóban különlegesen kezelendők, ám rajtuk kívül is vannak olyan problémás lomok, amelyeket nem szabad sem a kommunális, sem a szelektív hulladék közé tenni.

A következő, teljesen hétköznapi tárgyak  minden otthonban megtalálhatók, de ritkán esik szó arról, hogy hogyan kellene kidobni őket. Ezért sokan nem is sejtik, hogy ezek a napi szinten alkalmazott, ártalmatlannak hitt eszközök elhasználva háztartási veszélyes hulladéknak minősülnek.

Háztartási veszélyes hulladékok

Ha szeretnél megszabadulni a háztartási veszélyes hulladéktól, azt hulladékudvarban teheted meg. Ide kattintva egy térképes keresőt találsz, ahol kiderítheted, hol van a hozzád legközelebb eső hulladékudvar. Itt azt is megtalálod, hogy melyik intézmény milyen típusú  hulladékot fogad.

GettyImages-1497211281

Aeroszolos palackok

Bár becsapós kategória, és sokan a fém- vagy a kommunális hulladék közé dobják, az aeroszolos palackokat valójában hulladékudvarban kell leadni. Igaz ez a hajtógázas dezodorokra, hajlakkokra, borotvahabra, légfrissítőkre, festék- vagy egyéb vegyianyagspray-kre. Az ilyen palackok már csak a bennük lévő nyomás miatt is robbanásveszélyesek, de emellett egy jelentős részüknek tűzveszélyes vagy mérgező a tartalma is.

Ugyan a csomagoláson általában feltüntetik, ha újrahasznosítható alumíniumból készült, azt mégsem szabad a háztartási fémhulladék közé tenni, mert a nyomás akkor sem szűnik meg tökéletes bizonyossággal, ha látszólag teljesen kifújják belőle a gázt. Az anyag gondozását ez esetben szakértőkre kell bízni. Ráadásul a tűzveszélyes vagy a mérgező jelzés is gyakran megtalálható az ilyen palackon, ami minden egyéb piktogramot felülír a hulladékkezelés szempontjából.

Veszélyes tisztítószerek csomagolása

Egy egyszerű általános vagy ökotisztítószer műanyag flakonja kiöblítve, tiszta állapotban gyűjthető az otthoni szelektív kukában. Bizonyos erős vegyszerek azonban maró, egészségkárosító és környezetszennyező hatásuk miatt még nyomokban sem kerülhetnének a háztartási hulladékgyűjtőkbe. Ilyen többek közt a lefolyótisztítók, a zsíroldók nagy része, a klóralapú tisztítószerek, a savas anyagok és az ipari tisztítószerek nagy része is.

A cikk az ajánló után folytatódik

DOGZ Fesztivál a Városligetben!

Szeptember 7-én kutyás bemutatókkal, falkasétával, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal vár mindenkit az év legnagyobb kutyás rendezvénye. Regisztráció az ingyenes rendezvényre.

Promóció

Itt is a csomagoláson feltüntetett szimbólumok lesznek segítségedre, a problémás jelzések listáját ezen a linken megtalálod.  Ha ezek alapján az derül ki, hogy különösen veszélyes anyagról van szó, akkor a csomagolást - akár üres, akár nem - jól lezárva, szivárgásmentesen becsomagolva adhatod le azokban a hulladékudvarokban, ahol fogadnak ilyesmit.

Borotvapengék

Több szempontból is veszélyes hulladéknak minősül a borotvapenge. Egyrészt biológiai hulladék, hiszen kerülhet rá vér és egyéb testnedvek, másrészt vágó tulajdonsága miatt kiszámíthatatlan, mi történne vele, miután használója a kukába dobná. Ezért a szakértők ajánlása szerint érdemes egy jól zárható, biztonságos helyen tartott befőttesüvegben gyűjteni a régi pengéket, és amikor mérhető mennyiség gyűlt össze belőle, hulladékudvarban leadni az egészet, ahol megfelelő módon a fémhulladék közé helyezik majd.

Egyes izzók, fénycsövek, világítótestek

Sok háztartásban az volt a bevett gyakorlat, hogy ha cserélni kellett egy izzót, akkor azt a foglalatból kicsavarva, a helyére bekerülő új villanykörte dobozába helyezve dobták a kukába. Ez biztonságosnak tűnhetett, de valójában nem az, és ma nem is minden esetben megengedett. A hagyományos és a halogén izzók kerülhetnek a háztartási hulladék közé, de más a helyzet a LED-izzók, az energiatakarékos izzók és a kompakt fénycsövek esetében.

Mivel a LED-izzók elektronikai hulladéknak számítanak, a fénycsövek pedig higanyt tartalmaznak, különleges hulladékkezelést igényelnek. Az ilyen típusú használt világítótesteket a jelenlegi szabályozás szerint hulladékudvarban vagy a forgalmazónál kell leadni.

Hová kell dobni a hungarocellt? 10 egyszerűnek tűnő, de fogós kérdés a háztartásból

Mennyire ismered a szelektív hulladékgyűjtés szabályait?

Elolvasom

Fotók: Getty Images

Ezt is szeretjük