Ez lehet a megoldás az elképesztő mennyiségű szemét megsemmisítésére - Biztató kutatási eredmény

Lehet, hogy ez lesz a hosszú távú megoldás a műanyagszennyezésre?

GettyImages-175841376
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Egy 2020-as tanulmány szerint, melyet az ACS Sustainable Chemistry and Engineering közölt, az emberiség évente 400 millió tonna műanyagot állít elő.

Ennek nagy része polipropilén, melyből a kupakokat, ételdobozokat és műanyag csomagolásokat készítik. Lebomlásához több száz év szükséges, mindeközben a Földön a műanyagmennyiség tovább nő, így a két folyamat távolról sincs szinkronban, és még az újrahasznosítás dacára is egyre több műanyagszemét árasztja el a világot. A Sydney-i Egyetem tudósai megvizsgáltak egy módszert, mely megoldás lehet az egyre komolyabbá váló problémára: ez a műanyagevő gomba.

A műanyagevő gomba

A műanyagot fogyasztó gomba, azaz gombák az Aspergillus terreus és az Engyodontium album.

E gombák a kísérletekben alkalmazott műanyag mennyiségnek nem kevesebb mint 25%-át megették 90 nap alatt. A vizsgálat 140. napjára a gombák a műanyag 100%-ával végeztek. A műanyagot először UV-lámpa és kémiai anyagok segítségével felmelegítették, hogy puha állapotában a gombák könnyebben fogyaszthassák el. Az eredmények lenyűgözték az egyetemi kutatókat, ugyanis, mint mondták, soha nem találtak még ennyire hatékony megoldást a műanyag eltüntetésére.

A cikk az ajánló után folytatódik

Noha az eredmények biztatóak, tudni kell, hogy még sok munkára van szükség. Az, hogy a laboratóriumi körülmények között látottakat a mikroszintről makróra emeljék, azaz alkalmassá tegyék a világ műanyagproblémájának eloszlatására, még legalább öt év szükséges a kutatók szerint. Továbbá, bizonyos típusú műanyagok lebontására ezek a gombák nem alkalmasak, ezért további kutatásokra, fejlesztésekre lesz szükség.

A kutatók egyébként az iránt is aggodalmukat fejezték ki, hogy félő, az emberek a megoldás meglelése után kevésbé figyelnének majd oda a műanyaghulladék mennyiségének visszaszorítására

Tudatos vagy? Olvass még: így termelhetsz kevesebb szemetet

Korábbi cikkünkben arra adtunk tíz tippet, hogyan termelhetsz kevesebb szemetet.

(Képek forrása: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük