Hogyan termelhetsz kevesebb szemetet? 10 apró, de jelentős lépés

Apróságnak tűnhet, de a Föld védelmében sokat számíthat, ha kevesebb szemét termelésével élünk.

kuka
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Statisztikák szerint egy ember - nem egy háztartás! - egy év alatt átlagosan 5 tonna szemetet termel. Ez elképesztően sok, és borzasztó nagy szennyezést jelent a környezetnek. Gondoljunk csak bele, egyetlen társasháznak mennyi hulladéka van, és hány ilyen ház van egy városban, egy országban, a világon.

Bár a szelektív hulladékgyűjtés lehetősége adott, és a szabályai sem annyira bonyolultak, mint elsőre tűnik, nagyon sokan ömlesztve, egyazon kukában gyűjtik az összes szemetüket, legyen az műanyag, papír vagy bármilyen, esetleg újra felhasználható anyagú hulladék. Talán a szemét szelektálásánál is többet jelenthet, ha az ember megpróbál minél kevesebb szemetet termelve élni.

Hogyan termelhetünk kevesebb szemetet?

Nehéz ügy, hiszen ma már mindent csomagolva, mi több, agyoncsomagolva árulnak. Műanyag műanyag hátán, papír és felesleges fóliák, indokolatlanul vaskos műanyag flakonok, eldobható palackok tömkelege. Ha az ember felismeri ezt, akkor azonban cselekedhet. Élhet úgy, hogy minél kevesebb szemetet termeljen. Hogyan? Tíz apró, de jelentős dolgot sorolunk, amely már önmagában is sokat jelenthet, és sok kikerülhető szennyeződéstől megóvhatja a Földet.

Mosószeres flakonok kiiktatása

Az egyik legvaskosabb, legnagyobb méretű és legvastagabb műanyagból a mosószeres flakonok készülnek. A mosáshoz nagyon jó alternatíva a mosódió, mely ugyanúgy tisztára mossa a ruhát, mégis flakon nélkül érkezik, ráadásul ökológiai szempontból is jobb, tudatosabb választás a mosószereknél.

Egyre több környező ország drogériáiban - Csehország, Románia, Ausztria, Szlovákia - elterjednek a mosószer-, mosogatószer- és tusfürdő-utántöltő automaták, melyek rengeteg felesleges szeméttől óvják meg a Földet. Reméljük, hamarosan itthon is ez lesz az általános gyakorlat, hiszen így jelentősen csökkenne a kidobott flakonok száma. Csomagolásmentes boltokban már elérhető nálunk is.

Saját vizespalack

Ezernyi műanyag flakonos víz helyett vásároljunk egy ivópalackot, melyben könnyűszerrel vihetünk magunkkal innivalót anélkül, hogy felesleges szemetet termelnénk. Fontos, hogy a vásárolt palackunk legyen megbízható minőségű akkor is, ha az drágább. Számoljuk ki, hány 1,5 literes ásványvíz árába kerül, a palack azonban, szemben a PET-üvegekkel, meg is marad.

Takarítás mosható ronggyal

Nedves takarítókendők és papírtörlő helyett használjunk mosható rongyot a takarításhoz! Ha már nem viselt pólókból vágtuk ki a törlőruhát, kétszeresen tettünk a környezetért.

A cikk az ajánló után folytatódik

Konyharuha, törölköző

A konyhában is felejtsük el az eldobható papírtörlőt, és használjunk mosható konyharuhát, törölközőt! Ha alaposan beszennyeződne, magas hőfokon kijöhetnek a foltok, aki pedig a paprika, cékla, meggy és egyéb színező ételek hagyta foltoktól tart, válasszon eleve sötétebb, piros vagy tarka mintás textileket a konyhába.

Mosható egészségügyi betét

Megszokott egészségügyi termékeit nem szívesen hagyja el az ember, ám ha mégis tennénk egy próbát, akkor szóba jöhet a mosható egészségügyi betét, az intimtölcsér, illetve a menstruációs bugyi is. Ezekkel ugyancsak sok hulladéktól megkímélhetjük a Földet.

Nejlonszatyor helyett textil

Ha minden másnap beugrunk a boltba, és mindig veszünk egy nejlonszatyrot, az jellegétől függően havi 450-2500 forintunkba is kerülhet. A legborsosabb árat mégis környezetünk rombolásával fizetjük. Ha azonban textilszatyrokkal járunk bevásárolni, amelyeket újra és újra használhatunk, kíméljük a Föld egészségét.

Természetesen előfordulhat, hogy az ember elfelejti magával vinni a textilszatyrot, ám vásárolnia kell. Az ilyenkor vásárolt nejlonszatyrot később helyezzük a szelektív gyűjtőbe, vagy ha nem szelektálunk, akkor szemeteszsákként is használhatjuk egyszerű kidobás helyett. Ezzel egy szemeteszsákkal kevesebbet használtunk fel. Egyébiránt, ha csak lehet, mindig vásároljunk lebomló, környezetkímélő szemeteszsákot.

Műanyag zacskók újrafelhasználása

A kikerülhetetlen műanyag zacskókat - például WC-papír csomagolása - hasonlóképpen érdemes szelektíven gyűjteni vagy újra használni. Szemeteszsák vagy épp kutyaürülék-szedő zacskó is lehet belőle.

Ne vásároljunk környezetszennyező csomagolású dolgokat

Vásárláskor érdemes olyan termékeket választani, amelyeknek a csomagolása szelektíven gyűjthető, illetve érdemes az egyenként csomagolt áruk helyett a többet tartalmazó, nagyobb kiszerelésűeket megvenni, mert ezeket valamivel kevesebb csomagolóanyag fedi, mint a sok különálló terméket egyenként.

Ne hordjunk haza gyorséttermi ételeket

A gyorséttermi fogásokat rengeteg papír és műanyag felhasználásával készült csomagolásokba teszik. Ha környezetkímélően szeretnénk étkezni, akkor ne vásároljunk, és ne vigyünk haza ilyen ételeket. Ez az egészségünk érdekében is megfontolandó döntés.

Eldobható pelenkák helyett textilpelenka

A pelenkák úgyszintén ludasok a környezetszennyezésben. Amennyiben egy szülő elszántan óvná a Földet, dönthet a mosható pelenkák mellett is, még ha a retró módszer jár is némi plusz vesződséggel. 

Lehet, hogy olykor, főleg az elején sok kényelmetlenséggel járhat, ha minél kevesebb szeméttel próbálunk élni, de ha végiggondoljuk, milyen sokat jelenthet ez környezetvédelmi szempontból, talán meg is feledkezünk róla. Mérlegeljünk: egy minél egészségesebb és tisztább Föld vagy a papírtörlő, az eldobható dobozos étel és a műanyag fóliás felvágott a fontosabb?

Konyhaszigetek újrafelhasznált anyagból

Pici helyre is beférhet egy konyhasziget: csináld magad ötleteket mutatunk, melyeket otthon kallódó régi bútorokból meg lehet csinálni.

Ezt is szeretjük