Mosható-e a szőnyeg gépben? Ha nem így csinálod, tönkreteheti a mosógépet
Van, amire a mosógép a leggyorsabb megoldás, de nem szabad bármilyen szőnyeget beletenni.

mosogep-mosas
beauty and style
Top olvasott cikkek

A gumis aljú, csúszásmentes szőnyegek nagyon könnyen bepiszkolódnak. Így ahelyett, hogy dekoratív elemei lennének az otthonodnak, inkább csak elcsúfítják azt. Szerencsére ezek közül sokat tisztíthatsz mosógépben, de nem mindegyiket. 

Amelyik pamut- vagy szintetikus szálakból készült, azokat nyugodtan dobd be a mosógépbe. Fontos, hogy a legtöbbet hideg vizes, kímélő programmal kell mosni, és lehetőleg nem túl gyakran. A gumis alj nem viseli jól, ha hetente kiteszed egy-egy mosásnak.

Így csináld!

A fürdőszobába vagy a forgalmas közlekedőbe alkalmas szőnyegek csúszásgátlójának korlátozott az élettartama. Emiatt figyelni kell arra is, hogy ha már morzsolódik, ne tedd be a mosógépbe, mert az apró darabkák károsíthatják azt! 

A nem csúszásgátlós szőnyegeknél sem mindegy, hogyan mosod őket a gépben. Ha a berakott szőnyeg nem kap elég támogatást a dobban, az is rongálhatja a mosógépet. Körültekintéssel kell eljárni, hogy megóvd mind a szőnyeg, mind a mosógép épségét. A fürdőszobaszőnyegnél nagyobb méretűeket ne mosd otthoni mosógépben, mert túlterhelik azt!

  1. Mielőtt beteszed a gépbe, jó erősen rázd ki a szőnyeget, hogy minél több piszok és ételmaradék eltűnjön belőle. 
  2. Tedd a szőnyeget a mosógépbe úgy, hogy hozzásimuljon körben, egyenletesen a dob falához. Ha szükséges, adj a mosáshoz néhány törölközőt, hogy a szőnyeg belülről is ki legyen támasztva. 
  3. Állítsd a gépet kímélő programra, nagy mennyiségű adagra igazítva - még akkor is, ha csak egy szőnyeg és pár törölköző van a gépben. A szőnyegnek sok helyre van szüksége, hogy szabadon mozoghasson mosás közben. 
  4. Mosószerből lehetőleg olyat használj, ami kényes ruhadarabokhoz való. Nem kell sokat használni belőle, a szőnyeghez elég feleakkora mennyiség, mint amit általában mosáshoz elhasználsz. 
  5. Lehetőleg a szabad levegőn szárítsd meg a szőnyeget, ezzel meghosszabbítva a csúszásgátló borítás élettartamát. Semmiképp ne tedd szárítógépbe, ne centrifugázd. Akaszd fel ruhaszárító állványra, szobainasra, vagy ha van rá lehetőséged, odakint egy korlátra.

Amit nem szabad

Ne mosd össze a szőnyeget a ruháiddal! Azokat a szőnyegeket, melyek nagyobbak egy fürdőszobaszőnyegnél, vidd önkiszolgáló mosodába, ahol nagy teljesítményű mosógéppel tudod kimosni őket. Érdemes ott is megkérdezni egy dolgozótól, hogy ha véletlenül lejön a csúszásgátló, nem dugítja-e el a gép szivattyúját.

Kávéfolt eltüntetése

A szőnyeget nem csak egyben lehet mosni, helyileg is lehet kezelni a foltokat, így van ez például a kávéfolt esetében is. Mutatjuk a legjobb házi módszereket a kávépaca eltüntetésére.

A képek forrása: Getty Images

Ezt is szeretjük