Mosható-e a szőnyeg gépben? Ha nem így csinálod, tönkreteheti a mosógépet

Van, amire a mosógép a leggyorsabb megoldás, de nem szabad bármilyen szőnyeget beletenni.

mosogep-mosas
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A gumis aljú, csúszásmentes szőnyegek nagyon könnyen bepiszkolódnak. Így ahelyett, hogy dekoratív elemei lennének az otthonodnak, inkább csak elcsúfítják azt. Szerencsére ezek közül sokat tisztíthatsz mosógépben, de nem mindegyiket. 

Amelyik pamut- vagy szintetikus szálakból készült, azokat nyugodtan dobd be a mosógépbe. Fontos, hogy a legtöbbet hideg vizes, kímélő programmal kell mosni, és lehetőleg nem túl gyakran. A gumis alj nem viseli jól, ha hetente kiteszed egy-egy mosásnak.

Így csináld!

A fürdőszobába vagy a forgalmas közlekedőbe alkalmas szőnyegek csúszásgátlójának korlátozott az élettartama. Emiatt figyelni kell arra is, hogy ha már morzsolódik, ne tedd be a mosógépbe, mert az apró darabkák károsíthatják azt! 

A nem csúszásgátlós szőnyegeknél sem mindegy, hogyan mosod őket a gépben. Ha a berakott szőnyeg nem kap elég támogatást a dobban, az is rongálhatja a mosógépet. Körültekintéssel kell eljárni, hogy megóvd mind a szőnyeg, mind a mosógép épségét. A fürdőszobaszőnyegnél nagyobb méretűeket ne mosd otthoni mosógépben, mert túlterhelik azt!

  1. Mielőtt beteszed a gépbe, jó erősen rázd ki a szőnyeget, hogy minél több piszok és ételmaradék eltűnjön belőle. 
  2. Tedd a szőnyeget a mosógépbe úgy, hogy hozzásimuljon körben, egyenletesen a dob falához. Ha szükséges, adj a mosáshoz néhány törölközőt, hogy a szőnyeg belülről is ki legyen támasztva. 
  3. Állítsd a gépet kímélő programra, nagy mennyiségű adagra igazítva - még akkor is, ha csak egy szőnyeg és pár törölköző van a gépben. A szőnyegnek sok helyre van szüksége, hogy szabadon mozoghasson mosás közben. 
  4. Mosószerből lehetőleg olyat használj, ami kényes ruhadarabokhoz való. Nem kell sokat használni belőle, a szőnyeghez elég feleakkora mennyiség, mint amit általában mosáshoz elhasználsz. 
  5. Lehetőleg a szabad levegőn szárítsd meg a szőnyeget, ezzel meghosszabbítva a csúszásgátló borítás élettartamát. Semmiképp ne tedd szárítógépbe, ne centrifugázd. Akaszd fel ruhaszárító állványra, szobainasra, vagy ha van rá lehetőséged, odakint egy korlátra.

Amit nem szabad

Ne mosd össze a szőnyeget a ruháiddal! Azokat a szőnyegeket, melyek nagyobbak egy fürdőszobaszőnyegnél, vidd önkiszolgáló mosodába, ahol nagy teljesítményű mosógéppel tudod kimosni őket. Érdemes ott is megkérdezni egy dolgozótól, hogy ha véletlenül lejön a csúszásgátló, nem dugítja-e el a gép szivattyúját.

Légy szabad! - Merj szembemenni az árral!

A Femina Klub áprilisi vendége Lakatos Márk stylist, médiaszemélyiség lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az önmagunk elfogadására való törekvésről beszélget. Hogyan szembesüljünk saját korlátainkkal? Hogyan lehet feldolgozni az életünkben felmerülő elakadásokat? Miért káros, ha mindig arra fókuszálunk, hogy mindenki szeressen bennünket? Hogyan békéljünk meg saját tökéletlenségünkkel? 

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. április 22. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Kávéfolt eltüntetése

A szőnyeget nem csak egyben lehet mosni, helyileg is lehet kezelni a foltokat, így van ez például a kávéfolt esetében is. Mutatjuk a legjobb házi módszereket a kávépaca eltüntetésére.

Egy kis sört locsolt a padlóra, és a régi foltnak nyoma sem maradt: így szedd ki a kávét a szőnyegből

Nézegess képeket!

Elolvasom

A képek forrása: Getty Images

Ezt is szeretjük