Hogy marad öblítőillatú a ruha és a függöny mosás után? A trükk, amitől száradás után is az lesz
Az ecet igazi csodaszer, ha szagtalanításról van szó.

illatos-mosas-teregetes-ruha
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Sokan találkoztak már azzal a problémával, hogy a mosásból frissen kivett ruhának valamiért még sincs friss öblítőillata, vagy, ha van is valamennyi, azt mind elveszíti száradás közben, sőt előfordul, hogy egyenesen kellemetlen szagú.

Az ecetet számos háztartásban használják öblítő helyett, mert bársonyosan puhává varázsolja a ruhákat. Könnyű megijedni az erős szagától, amit az ember kiöntéskor érez, de a kellemetlen csípőssége elpárolog mosás közben, és a végén csak a friss illat marad. Azonban, ha az ember jobban szereti az öblítőét érezni, az ecet akkor is jó segítségére lehet.

Mitől lesz büdös a mosás?

A kellemetlen szag forrása sok esetben magában a gépben keresendő. Lehet, hogy felütötte a fejét a penész odabent, melynek kifejezetten kedvez a nedves, meleg környezet, és, mivel a dob egyes részeit az emberek java ritkán takarítja, sőt, ritkán is látja, könnyen tenyészetnek indulhat a gomba. 

mosas-mosogep

Ilyenkor a legegyszerűbb megoldás egy kis ecetet önteni a dobba a ruhák mellé. Az ecetben az a legjobb, hogy nemcsak a szagokat semlegesíti, de a kórokozókkal is végez, csak arra kell odafigyelni, hogy mindenképpen kevesebbet használj belőle, mint az öblítőből. Ez a házi csodaszer különben akkor is hasznos, ha a mosogatógép vízkövesedésével küzdesz. 

Szintén kellemetlen szagot eredményezhet, ha túl sokáig maradnak a gépben a ruhák, ilyenkor a poshadt víz elnyomhatja az öblítő illatát, és a ruha még szárazon is kellemetlen szagot áraszthat. Ebben az esetben érdemes újra betenni az egész mosást egy rövid programra, azonban ezúttal ecettel együtt.

Az ecetes kezelés utólag is alkalmazható. Ilyenkor érdemes vízzel kevert ecetet tölteni egy szórófejes üvegbe, kifordítani a ruhát, a belső felét vékonyan bepermetezni ecettel, majd így megszárítani. Az ecet szaga perceken belül elszáll, és csak a tiszta illat marad utána. Azért a művelet előtt érdemes kipróbálni a kezelést a ruha egy kisebb részén, mert ugyan az ecet elvileg nem szívja ki a színeket - sőt, épp ellenkezőleg -, de nem árt biztosra menni.

A cikk az ajánló után folytatódik

A jó illatnak, és annak, hogy minden fölösleges nedvesség távozzon az anyagból, az is jót tesz, ha a ruhákat a szabad levegőn, kellemesen napfényes helyen szárítja az ember. Ilyenkor csak arra kell ügyelni, hogy ne tedd ki a ruhákat túl sokáig direkt napfénynek, ez ugyanis hosszútávon kiszívhatja a színeket.

Kilenc ritkán takarított hely a konyhában

Nemcsak a mosógépet takarítják sokan ritkábban, mint kellene, a konyhában is számtalan olyan hely és tárgy van, ami igazi baktériumtenyészetet rejt. Mutatjuk, hol kell gyakrabban takarítani a makulátlan tisztaság érdekében.

A képek forrása: Getty Images.

Ezt is szeretjük