Hajszálvékony repedés a plafonon: mitől van, és mit kell tenni? Lefesteni nem elég!

A fal repedését nem csak lefesteni kell, hanem érdemes megkeresni a kiváltó tényezőt.

repedes-falon
beauty and style
Top olvasott cikkek

Amikor meglát egy vékony repedést a falon vagy a mennyezeten, az ember legtöbbször azon kezd bosszankodni, hogy sokba fog kerülni az újrafestetés, vagy hogy mégis a drágább festéket kellett volna megvenni.

A vékonyka repedés ugyanakkor nem egyszerű esztétikai romlás: magában a falban keresendő a hiba forrása.

Miért repedt meg a fal?

Repedés és repedés között is van különbség. Egy hajszálvékony vonal esetén nem kell pánikba esni, a ház nem fog maholnap a fejünkre dőlni. Az égetőbb problémát az ennél vastagabbak jelzik. Mindenesetre a fal repedésének okát mindenképp jobb felméretni egy statikai szakemberrel.

A falrepedés oka egyszerűen megfogalmazva általában az, hogy a falat valami miatt két ellentétes irányú erő éri. Ha elképzelünk egy tábla csokoládét vagy papírlapot, azok ugyanúgy eltörnek vagy elszakadnak, ha a két kezünkkel ellentétes irányban húzzuk azokat. A fallal is ez történik.

Az, hogy ellentétes irányú erők érik a falat, több dolog eredménye lehet:

  • Gondot okozhat, ha a ház nem szakszerűen vagy hibásan lett megépítve, rossz minőségűek voltak az építő- és kötőanyagok. Az alapozási hibák szintúgy problémához vezethetnek idővel.
  • Az elmozduló födémek ugyancsak okozhatják a repedést, ez rendszerint a válaszfalakon jelentkezik.
  • Ha az esővíz nincs rendesen elvezetve, a víz alámoshatja a ház alaptestét, és az ennek hatására elmozdul.
  • Ha a környéken vagy a szomszédban építkeznek, bontják az utakat vagy a járdát, a dübörgés miatt a talajszemcsék átrendeződhetnek, ami szintén okozhatja az épület minimális megmozdulását, ami repedéshez vezethet.

Mi a teendő?

Ahogy korábban is, ismét hangsúlyozzuk, érdemes a falat, a házat megvizsgáltatni egy megbízható szakértővel. Amennyiben társasházról van szó, akkor jelezni a közös képviselő felé, aki megteheti a megfelelő lépéseket.

A cikk az ajánló után folytatódik

A falon, ha csupán hajszálvékony repedés keletkezett, elvégeztethető egy esztétikai és biztonsági javítás, de ne feledjük, hogy ez, úgymond, tüneti kezelés, a kiváltó ok ezzel nem oldódik meg.

A vonalszerű repedésre hézagerősítő csíkot, illetve jobban látható repedés esetén ennek üvegszálas verzióját szokták feltenni glettelőgipsz segítségével, alaposan elsimítva, majd száradás után megismételve a glettelést. Ha ez is megszáradt, akkor jön a felület lecsiszolása és átfestése. Ha a repedések nem vonal-, hanem pókhálószerűek, akkor üvegszövet hálót szoktak felhelyezni speciális ragasztó segítségével.

Hacsak nincs egy hozzáértő, szakmabeli családtag, barát, esetleg férj, bízd ezt a munkát egy szakértőre! Avatatlan kézzel nem érdemes elkezdeni barkácsolni, és nem szabad megfeledkezni az épület megvizsgáltatásáról sem, mielőtt ez a javítómunka elkezdődne.

Tapéta a fürdőbe?

Miért is ne? Remekül néz ki! Mutatunk néhány inspiráló példát.

(Képek: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük