Mennyi idő után kell kicserélni a hűtőt? És az ablakokat? Baj lehet, ha nem figyelsz oda rájuk

Ahogy az élelmiszereknek, úgy egy idő után a háztartási eszközöknek is lejár a „szavatosságuk”.

ablak1

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Egy biztonságos családi fészek mindenki számára megnyugvást jelent a bizonytalan mindennapokban, azonban ahhoz, hogy minden berendezési tárgy jól ellássa a funkcióját, néha karbantartásra és cserére van szükség.

Sokan nincsenek tisztában azzal, hogy az otthon használt eszközöket bizonyos időközönként érdemes cserélni - még akkor is, ha úgy tűnik, nincs semmi bajuk -, hiszen komoly bajoktól és sokkal nagyobb kiadásoktól kímélhetjük meg magunkat, ha odafigyelünk erre. Új eszközök vásárlása esetén érdemes egy füzetben vagy számítógépen vezetni, hogy mikori a készülék, és melyik évben kell kicserélni, így sokkal átláthatóbb és alaposabb lesz a készülékek karbantartása.

Mosogatógép

Ha gyakran vannak tisztítva a belső részei, a mosogatógépet akkor is érdemes kicserélni nyolc-tíz évente, hiszen a mindennapos igénybevételtől elhasználódhat, a rosszabb teljesítmény pedig kevésbé tiszta edényeket és magasabb számlákat eredményezhet. 

mosogatogep1
Fotó: Andersen Ross / Getty Images Hungary

Mivel az évek múlásával egyre jobb teljesítményű, energiatakarékosabb gépeket dobnak a piacra, megéri befektetni egy új készülékbe, hiszen hosszú távon mindenképp megtérül az az összeg, amit rászánsz.

Szőnyeg

Bár a folyamatos tisztítás és odafigyelés a szőnyegek esetében elengedhetetlen, cserélni is érdemes nagyjából tízévente. Főleg abban az esetben fontos odafigyelni erre, ha kisgyerek vagy háziállat is érintkezik a szőnyeggel, hiszen így jobban ki van téve az anyag a károsodásnak, és még tisztítás mellett is nagyobb az esélye az asztma, szem- és bőrirritáció, valamint allergiás tünetek kialakulásának.

Ablakok

Nagy beruházás lecseréltetni az ablakokat, de szerencsére nem kell sokszor megejteni, és mindenképp megéri a biztonságos otthon érdekében.

ablak2
Fotó: photovs / Getty Images Hungary

A szakértők szerint érdemes 25 évente teljesen új ablakokat vásárolni még műanyag nyílászárók esetében is, hiszen a keretnek is romlik az állapota az idő múlásával, ahogy a szigetelőanyag jó minősége sem tart örökké.

Légkondicionáló

Sok háztartásban viszonylag gyakran használt készülék a klímaberendezés, ezért nyolc és tizenkét évnél tovább nem érdemes ugyanazt a gépet működtetni folyamatosan. A magasabb páratartalom, a megszokottól eltérő hőmérséklet-ingadozások és a furcsa zajok mind-mind azt jelzik, hogy ideje új készülékre váltani.

Tűzoltó készülékek

Megnyugtató érzés tud lenni, ha a lakásban van egy tűzoltó készülék, hiszen baj esetén óriási hasznát lehet venni. Természetesen az a legjobb, ha egyáltalán nem kell alkalmazni, de a biztonság érdekében ezt is érdemes bizonyos időközönként kicserélni.

tuzolto1
Fotó: Ashley Jouhar / Getty Images Hungary

A legtöbb porral oltó készülék újratölthető, ezeket hatévente ajánlott leváltani, vagy kicseréltetni bennük az anyagot, az egyszer használatos eszközök esetén pedig 12 év után érdemes újba befektetni.

Hűtő

A hűtők olyan eszközei az otthonnak, amik szinte soha nem pihennek, így 15 évnél tovább nem érdemes folyamatosan járatni őket. A csere energiatakarékossági szempontokból is fontos, hiszen egy régi darab akár kétszer annyi áramot is elfogyaszt, mint újabb társai.

Füstjelző készülékek

A biztonságos lakások elengedhetetlen eleme a füst- és szén-monoxid-jelző készülék, aminél szintén elengedhetetlen szempont a folyamatos karbantartás és csere, nem érdemes pont az adott eszközök esetében ezen spórolni.

A cikk az ajánló után folytatódik

Hogyan öregedjünk jól? - Az örömteli élet nem korfüggő

A Femina Klub januári vendége Pataki Ági sztármodell, producer lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között arról beszélget, hogy hogyan béküljünk meg az idő múlásával. Miért olyan fontos a humor és az önreflexió? Hogyan gondoskodhatunk testi és szellemi egészségünkről? Miért fontos szociális kapcsolataink fenntartása ebben az életszakaszban is? 

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. január 15. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

A szakértők szerint egy ilyen készülék tűz esetén a túlélési esélyt 50%-kal növeli, és azonkívül, hogy az elemek cseréjére folyamatosan kell figyelni, magát a jelzőeszközt is ajánlott leváltani - a füstjelzőt tízévente, a szén-monoxid-jelzőt pedig hétévente.

Örökre megszabadít a penésztől: 7 hasznos ötlet, amit megéri kipróbálni

Így szabadulhatsz meg véglegesen a penésztől a lakásban.

(Képek forrása: Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük