Egy tenyérnyi tárgy a lakásban, ami életet menthet: nem szabad sajnálni rá a pénzt

A tavalyi évben 13%-kal több szén-monoxid-mérgezéses esetet regisztráltak, mint előző évben. Ezen javíthat az érzékelő.

Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek
A tavalyi évben 13%-kal több szén-monoxid-mérgezéses esetet regisztráltak, mint előző évben. Ezen javíthat az érzékelő.

A Szerelvénybolt Kft. legfrissebb kutatása szerint a magyarok 80%-a fél a szén-monoxid-mérgezéstől, de csak tízből ketten tartanak otthonukban szén-monoxid-érzékelőt, miközben Budapesten a FŐKÉTÜSZ 1300 életveszélyes esetet tárt fel 2017-ben kéményellenőrzései során, és 29 ezer olyan hibát vagy szabálytalanságot regisztráltak, melyeket az előző években már jeleztek az ingatlan tulajdonosának, de azokat nem hárították el.

Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság tájékoztatása szerint a tavalyi évben 13%-kal több szén-monoxid-mérgezéses esetet regisztráltak, mint előtte évben. Minden második alkalommal a fürdőszobában következik be toxikózis, ugyanakkor a halálos kimenetelű események száma csökkent. "Ez összefüggésben áll azzal, hogy egyre több otthonban szerelnek fel CO-érzékelőt, mely még idejében, nagyon kis mennyiségű szén-monoxid-koncentráció esetén beriaszt, így a megfelelő teendőkkel, köztük a hatóságok értesítésével elkerülhetők a halálos kimenetelű balesetek" - magyarázta Patonai Roland, a Szerelvénybolt Kft. épületgépészeti áruházlánc tulajdonosa.

Legfrissebb kutatásukból kiderült, hogy a magyarok 80%-a tart a mérgezéstől, és csak tízből ketten gondolják úgy, hogy időben felismernék, ha CO-szivárgás lenne otthonukban. A megelőzéshez szükséges ismeretek hiányát jól mutatja, hogy minden tizedik megkérdezett azt hiszi, hogy szúrós szagáról ismerné fel az egyébként színtelen, szagtalan gázt.

Győrfi Pál, az Országos Mentőszolgálat kommunikációs vezetője kiemelte, hogy fontos, hogy legalább a mérgezés tüneteivel tisztában legyünk. "Ha fejfájás, émelygés, hányinger, szédülés lép fel, esetleg a család több tagja is rosszul van, és az épületben fennáll a CO-szivárgás esélye, akkor érdemes mindenképp azonnal szellőztetni, segítséget hívni, és szakemberrel ellenőriztetni a szén-monoxid mértékét" - tette hozzá. A kutatásban tízből kilencen tudták, hogy a fejfájás a mérgezés egyik első tünete, az aluszékonyságot, hányingert viszont már csak háromból ketten jelölték meg.

A halálos fenyegetést leggyakrabban a fürdőszoba jelenti

Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság adatai szerint sokan tévesen csak a gázüzemű fűtőeszközökhöz kötik a veszélyes gázt, holott minden nyílt lánggal működő fűtő-, vízmelegítő- vagy főzőeszköz használata során kialakulhat. A szén-monoxid-mérgezéses esetek elsősorban a nyílt lánggal működő fűtőeszközök hibájára, valamint a levegőellátásuk hiányára, máskor pedig a kémények állapotára vezethetők vissza.

Csaknem minden második esetben a fürdőszobában használatos nyílt égésterű fűtőberendezés a szén-monoxid-mérgezés előidézője, minden tizedik alkalommal pedig a konyhában alakul ki mérgezés. Sokan elfelejtik, hogy olyan helyiségben is összegyűlhet a veszélyes mennyiségű szén-monoxid, ahol nincs kémény. "Épp ezért érdemes a hálószobában is elhelyezni szén-monoxid-mérőt, lehetőleg az éjszakai alvási pozícióval megegyező fejmagasságban, például az éjjeliszekrényen, mert így elkerülhető a halálos balesetek egyik leggyakoribb oka, miszerint a mérgező CO-dózis alvás közben nem érzékelhető" - emelte ki Győrfi Pál.

A cikk az ajánló után folytatódik

Dilemma podcast

A Dilemma a femina.hu podcastje, mely minden adásban egy-egy megvitatást érdemlő témát jár körbe. A legújabb epizódban a cancel culture, azaz az eltörléskultúra került terítékre. Mikor született meg, és mit jelent a cancel culture kifejezés? Miért veszélyes jelenség? Kik azok a híres személyek, akik érintettek? Honnan tudjuk, hogy valósak-e az ellenük felhozott vádak? Hogyan befolyásolja az eltörléskultúra a stand up comedy műfaját?

Promóció

Még mindig keveseket véd CO-érzékelő

Bár félünk a szén-monoxid-mérgezéstől, a válaszadóknak csupán 24%-a rendelkezik a veszélyt érzékelő készülékkel otthonában. Azok közül, akik nem rendelkeznek szén-monoxid-érzékelővel, 85% mondta azt, hogy korábban elgondolkozott már azon, hogy beszerez egyet. Az elmaradt vásárlás oka legtöbbször az anyagiakban keresendő, 44%-uk gondolja úgy, hogy túl drágák ezek a készülékek, illetve nem futja rá a családi költségvetésből.

A válaszadók kétharmada maximum 10 ezer forintot lenne hajlandó erre a célra költeni, csupán 17% fizetne érte akár 20 ezer forintot is. "Jelenleg a hatóságok által is bevizsgált és hitelesített, megbízható szén-monoxid-érzékelő készülék nagyságrendileg 10-20 ezer forintos tételt jelent, mely élettartamától függően 7-11 évig jelent védelmet" - jegyzete meg a szakember.

"Sajnos egyre több külföldről, ismeretlen gyártási helyről származó készülékkel találkozni a piacon, így nagyon fontos, hogy, ha valaki rászánja magát a vásárlásra, akkor kizárólag tanúsítvánnyal rendelkező terméket válasszon, megbízható, garanciát nyújtó forgalmazótól." A Katasztrófavédelmi Főigazgatóság weboldalán elérhető a szén-monoxid-érzékelők pozitív, minősített és negatív feketelistája is.

Egy megfelelő szén-monoxid-érzékelővel mindenki nagyobb biztonságban tudhatja otthonát és szeretteit, azonban fontos, hogy a szén-monoxid-érzékelő önmagában nem akadályozza meg a mérgező gáz kialakulását, csupán jelzi annak jelenlétét. Ezen a linken található a hatóságok által bevizsgált érzékelők listája, melyek megfelelő biztonságot nyújtanak.
Ide kattintva érhető el azon érzékelők listája, melyek megbuktak a hatósági teszteken, tanácsos őket elkerülni, ha pedig valakinek otthon ilyen készüléke van, cserélje le, mert ezek csak hamis biztonságérzetet nyújtanak, nem jeleznek megfelelően veszély esetén.
Minden szén-monoxid-érzékelő rendelkezik szavatossági idővel, ennek lejárta után le kell cserélni. A szén-monoxid-érzékelő ellenőrzését csak a teszt gombbal szabad elvégezni. Nem szabad az autó kipufogójához tartani, cigarettafüsttel lefújni, mert az így elvégzett házi teszt tönkreteszi az érzékelőt. 

Szőnyeg alá seperjük a kéményseprést

A kutatásból az is kiderült, hogy tízből kilencen nem értenek egyet azzal, hogy idéntől a családi házaknál. Ennek ellenére csak alig több mint kétharmaduk gondolja ma úgy, hogy minden fűtésszezon előtt ki fogja hívni továbbra is a kéményseprőket, minden tizedik válaszadó pedig már most eldöntötte, hogy ritkábban fog ellenőriztetni a jövőben.

Mindezt annak dacára, hogy a Fővárosi Kéményseprőipari Kft. - FŐKÉTÜSZ - munkatársai csak Budapesten 1300 életveszélyes helyzetet tártak fel 2017-ben, és 29 ezer olyan szabálytalanságot regisztráltak, melyet már korábban jeleztek, de a tulajdonosok nem hárították el. Pedig a túlzott szén-monoxid-dózis kialakulásának oka az esetek 10%-ában a kéménybekötés hibája vagy a kémény állapota.

Így néz ki az ország a kiadós havazás után

Szerencsére már csak néhány napig tart a szokatlanul hideg időjárás, és talán hamarosan lezárul a fűtésszezon is. Nézd meg képeken, milyen volt az ország a tél végi havazás után!

Így néz ki az ország a kiadós havazás után: van, ahol egyméteres a hótakaró

Nézegess képeket!

Elolvasom
Ezt is szeretjük