Ezért veszélyes az illegális tűzifa: nemcsak az átverés ténye miatt bajos
Európa ikonikus vadvilágát és őserdeit fenyegeti a környezeti bűnözés.

duna
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Az ENSZ, a WWF és a Eurac Research legújabb jelentésében arra figyelmeztet, hogy az illegális fakitermelés, a kaviárkereskedelem, a vadon élő madarak tömeges pusztítása veszélybe sodorja az európai erdők élővilágát.

Emellett a medvékre, farkasokra és hiúzokra irányuló orvvadászat súlyosan veszélyezteti a 15 európai országon átívelő Duna-Kárpát régió állatvilágát és biológiai sokféleségét.

Az illegális fakitermelés óriási károkat okoz

A Közép- és Kelet-Európában fekvő Duna-Kárpát régió természeti értékeiről ismert, azonban a környezeti bűnözés egyre nagyobb nyomást helyez rá. Az illegális fakitermelés és a vadon élő állatok kereskedelme már a régió lakosainak megélhetését fenyegeti. A tiltott fakivágás hatására tovább pusztulnak Európa utolsó érintetlen erdei, dacára annak, hogy ezek jelentős része az UNESCO Világörökség listáján is szerepel. Műholdfelvételek és tanulmányok alátámasztják, hogy a fenntarthatóságra a törvényellenes fakitermelés jelenti az egyik legnagyobb veszélyt.

Az állatokat orvvadászat fenyegeti

A Kárpátok erdei barnamedve-, farkas- és hiúzpopulációnak nyújtanak menedéket. Ezeket a fajokat azonban folyamatosan fenyegeti az orvvadászat. Nem csupán a nagyragadozók vannak kitéve veszélyeknek. A tokfélék utolsó fennmaradt egyedei a Duna-medencében élnek. Ezt a halfajt ikrája illegális gyűjtése sodorta veszélybe, mivel kaviárja a feketepiacon ma már eléri a hatezer eurós kilogrammonkénti árat. A madarakból a Földközi-tenger régiójában évente mintegy 11-36 millió egyedet ölnek meg vagy fognak el törvényellenesen.

Eltűnnek az európai erdők a környezeti bűnözés miatt

Európa utolsó ősi erdei és azok biológiai sokfélesége riasztó ütemben tűnnek el, emelte ki Marco Lambertini, a WWF nemzetközi főigazgatója. A környezeti bűnözés sajnos Magyarországon sem ismeretlen fogalom, bár szerencsére nem éri el a néhány szomszédos országban tapasztalható mértéket. A nagyragadozók illegális kilövése viszont veszélyeztetheti ezeknek a természetvédelmi szempontból fontos, védett fajoknak a visszatérését, mondta Gálhidy László, a WWF Magyarország erdővédelmi programvezetője.

A cikk az ajánló után folytatódik

Európai uniós akciótervet sürgetnek

A tanulmány szerzői szerint az illegális vadkereskedelem és fakitermelés elleni küzdelem hatékonysága érdekében az egyes országokon belül erősíteni kell az érdekelt felek közti összefogást, illetve az adatmegosztásra és bűnüldözésre irányuló, államok közötti együttműködést. Emellett a 2016-ban kiadott, a vadállatok kereskedelme ellen fellépő európai uniós akcióterv végrehajtását mind uniós, mind nemzeti szinten sürgetni kell. Csak így lehetne biztosítani a régió fenntarthatóságát és biztonságos jövőjét.

Ezt is szeretjük