A történelem egyik legmelegebb éve az idei: dobogós 2015 mellett

Az emberiség még mindig nagyban hozzájárul az extrém éghajlati viszonyokhoz.

felmelegedés
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A Meteorológiai Világszervezet évről évre feljegyzi az adott időszak globális klímáját, majd az adatokat összevetik az előző években begyűjtött időjárási értékekkel.

Az idei jelentés olyan eredményre jutott, mely borúlátóvá teszi a klímakutatókat, és aggódásra adhat okot mindenki számára: 2017 bekerült a legmelegebb évek közé.

A globális felmelegedés nem áll meg

A megalapozott adatokra épülő prognózis azért is elkeserítő, mert az idei időjárásra nem hatottak olyan felmelegedést okozó tényezők, mint az El Niño. A legnagyobb problémát azonban az jelenti, hogy az emberiség által előidézett légszennyezés mértéke még mindig nem csökkent. Ez és a szélsőséges időjárási körülmények együttesen okozzák a klímaváltozást.

szennyezés

Mindenki megtapasztalta idén

Az ősz egész Európában szokatlanul gyenge volt, és az Ibériai-félszigeten történő óriási erdőtüzek is hatással voltak az időjárásra. Az északi régiókban az Ophelia nevű trópusi hurrikán okozott extrém klímajelenségeket, a tél pedig az előrejelzések szerint sem lesz igazi lehűléssel és hóval járó, klasszikus évszak. A Meteorológiai Világszervezet számításai szerint ezek a tényezők együttesen okozzák azt, hogy a 2017-es év versenybe szállhat a 2015-össel a második legmelegebb év címért. Amióta a hivatalos mérések folynak, ez a két év adta a legmagasabb hőmérsékleti értékeket.

A cikk az ajánló után folytatódik

Semmi ok a bizakodásra

Az ENSZ éves klímakonferenciáján az is elhangzott, hogy idén a légkörben rekordszintre emelkedett a szén-dioxid-koncentráció, az átlaghőmérséklet pedig 1,1 °C-kal növekedett. Petteri Taalas, a WMO főtitkára szerint ez egy hosszú távú felmelegedési trend része. A rekorddöntő hurrikánok és ciklonok, a pusztító monszunesők és az extrém aszályok, a növekvő tengerszint és az áradások továbbra is jelen vannak a Földön. Ezek kialakulása köszönhető az emberi tevékenység által generált üvegházhatású gázok kibocsátásának is, ami továbbra sem mutat csökkenő tendenciát.

Ezt is szeretjük