Honnan lehet tudni, hogy megbízható-e a kihívott szakember? Amit megéri ellenőrizni

Manapság nehéz jó és megbízható szakembert találni: hogyan érdemes meggyőződni róla, hogy az-e?

festes
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Akár építkezik, akár felújít az ember, szépre és jóra szeretné megcsináltatni házát, lakását, ezért igyekszik megfelelő embereket felfogadni a munkálatok végzésére. De miről ismerszik meg a megbízható szaki?

A megbízható szaki legfőbb ismérve nemcsak az, hogy tetszetősen, precízen dolgozik, hanem becsületessége is. Tartja a megbeszéltek szerinti időbeosztást, nem lébecol munkavégzés helyett, és legfőképpen nem lép le azzal a pénzzel, amit a megbízók a kezébe adnak.

Így ellenőrizhető, ki a megbízható szaki

Megbízókként ne legyünk felületesek a szakemberek kiválasztásában, és ne legyünk jóhiszeműek sem. Szánjunk rá időt, hogy felkutassuk a legmegfelelőbb embert. Kérjünk be több ajánlatot, és mérlegeljünk alaposan. Sajnos a mai világban gyakran megesik, hogy megbízhatatlan szaki kerül az ember útjába: nem kevés az elrettentő, rossz tapasztalat.

Ha csak lehet, hallgassuk meg ismerőseink tapasztalatait, akik hasonlóképp építkeztek, felújítottak. Ha nekik jó tapasztalatuk volt valakivel, bátrabban hívhatjuk mi is. Másik lehetőség, hogy szétnézzünk olyan weboldalakon, ahol megbízható szakembereket közvetítenek ki. Bárhonnan is jön azonban, soha ne legyünk naivak: vegyük szigorúan a dolgot, és ellenőrizzük az illetőt a legígéretesebb szavak, a jó referencia ellenére is! Nem két forint forog kockán, de akár testi épségünk is, ha épp olyan jellegű munkát - ácsmunka, asztalosmunka - végeztetnénk el.

A cikk az ajánló után folytatódik

2 dolog, amit ellenőrizni kell, ha szakit hívunk

Jó emberismeretünkre nem elég támaszkodni, ha szakit bízunk meg. Komolyabb, több szempontra is kitérő ellenőrzés szükséges.

Vállalkozói regisztráció

Az internet jó barátunk a szakikeresésben is. Első körben menjünk fel a netre, és nézzünk utána az illető szakinak. Vállalkozói regisztrációját a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) honlapján ellenőrizhetjük. Alapvető feltétel, hogy rendelkezzen ilyennel. Ha nincs a nyilvántartásban, akkor jobb másik szaki után nézni, hiszen már tevékenysége megkezdésének ötödik napjától köteles lett volna regisztrálni.

Szaki-feketelisták

Ha ezzel megvagyunk, második körben a webes feketelista-oldalakat is érdemes felütni, ahol pórul járt megbízók osztják meg negatív tapasztalataikat egymással. A bejegyzések önmagukban is sok mindenre figyelmeztethetnek, amire másként talán nem gondolnánk. Ha rábukkanunk a szakira egy feketelista-oldalon, akkor természetesen jobban tesszük, ha új ember után nézünk.

Szerződés kell!

Szerződés nélkül semmi esetre se fogadjunk fel senkit. A szerződés védi a megbízót. Ha a szaki szélhámos, akkor egyik napról a másikra leléphet a pénzzel, a kapott eszközökkel, festékkel, ablakkeretekkel, és voltaképpen bármivel. Nyom nélkül marad, hogy valaha is ott járt, és a megbízó kezében nem lesz semmi, amivel igazát bizonyíthatja. Ha a szaki vonakodik szerződést kötni, vegyünk búcsút tőle!

A szerződés a megbízott felé támasztott elvárásokat is érthetően magába foglalja. A szakember aláírásával tudomásul veszi és elfogadja ezeket. A megbízó a szerződéssel a kezében jogosan léphet fel, amennyiben elégedetlen a megbízottal. Ha nincs szerződés, a megbízó kiteszi magát annak a veszélynek, hogy nem tud mire hivatkozni, amennyiben kifogásolná a szaki munkavégzését. Az MKIK oldalán mintaszerződéseket is lehet találni, ami hasznos segítség a megbízók számára.

Végül egy hasznos tipp

Ha építkezünk, vagy nagyobb kaliberű felújítást végzünk, egyenként leszervezett szerelők helyett kereshetünk egy generálkivitelezőt is, aki saját, bejáratott embereivel érkezik. Kevesebb vesződséggel jár a megbízónak, és csak egy emberrel kell konzultálnia a napi haladásról. Természetesen a generálkivitelező megbízhatóságát ugyancsak ellenőrizni kell szerződéskötés előtt, és a munkálatokat az ő felelősségvállalása ellenére is érdemes figyelemmel kísérni.

Milyen színű szobában nem lehet aludni?

A hálószobába nem érdemes ezeket a színeket választani: gátolják a jó alvást.

Ezt is szeretjük