Vegyszermentes házi felmosószer készítése, amitől nem hullámosodik a laminált padló

Egyszerű, de nagyszerű tippek laminált padló pucolására, ha már meguntad a vegyszeres felmosást.

természetes felmosószer, ecet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Mindenki tudja, hogy az egyik legérzékenyebb parkettaféle a laminált padló. Egyesek már inkább kézzel súrolják az érzékeny felületet, nehogy véletlenül hullámosodni kezdjen.

Természetesen nem kell ahhoz négykézláb mászni, hogy a parketta tiszta, de ugyanakkor göröngymentes legyen. És a legfőbb fegyvert nem is a különböző csodákat ígérő szerek rejtik, hanem maga a víz és a természetes eredetű tisztítószerek. 

Vegyszermentes felmosószer laminált parkettára

A laminált parketta igen elterjedt, szinte minden lakásban megtalálható. Főleg azért, mert ez az egyik legolcsóbb parketta, könnyű a felhelyezése és mutatós is. Sajnos azonban ez az egyik legérzékenyebb padlóburkolat. Nem mindegy többek között az sem, hogy milyen felmosófejet használunk hozzá!

mikroszálas

A mikroszálas felmosófej a legkíméletesebb lamináltparketta-tisztító. Egyrészt, mert nem kell hozzá sok vizet használni, másrészről minden port, hajdarabkát és egyéb koszt magába szív. Könnyű tisztán tartani, úgyhogy a háztartásban mindenképp ott a helye.

Az ecet ereje

Sokan esküsznek az ecetre, és ez nem véletlen! A benne található sav gyengéden távolítja el akár a leragadt szennyeződéseket is. Viszont a kemény fapadlóra nem ajánlják a használatát, mert károsítani tudja a fa külsejét, de laminált felület tisztán tartására kiváló. Elegendő a forró vízhez ugyanolyan mennyiségű ecetet önteni. Nem muszáj felmosóvödörben elkészíteni az elegyet, akár egy üveg spray-be is tölthetjük, így a kívánt felületre elég csak ráspriccelni, majd felmosni.

Természetesen van élet az ecetes vízen kívül is. De tény, hogy a teljesen vegyszermentes, és tökéletesen ragyogó laminált parkettához lényegében csak erre a kettő alapanyagra van szükség. Esetleg, ha utálod a szagát, akkor lehet borsmenta-, citrom- vagy eukaliptuszolajat a vízbe tenni.

Marseilles-i szappan

Nagyon elegáns, kocka alakú szappan, amit már 1688 óta gyártanak Franciaországban. A fő alapanyaga a tengeri só, az olívaolaj és különböző ásványok, amiket ősi receptúra alapján főznek Marseilles-ben. Régen az asszonyok ezzel mosták az inggallérokat.  

GettyImages-584614598

Marseilles-i szappanból készült felmosó

 • 2 csesze meleg víz
 • 2 darabka marseilles-i szappan
 • 3 csepp citrom vagy narancs esszenciális olaj
 • 2 csepp teafaolaj

A szappan hivatott a tisztítási feladatot elvégezni, az illóolajok pedig csodálatos illatba burkolják a felmosott lakásrészeket. Érdemes ezeket az összevetőket inkább egy spray-ben összekeverni, és úgy fújni a felületekre, de a felmosóvödörben is készülhet a víz.

Alkoholból készült felmosószer

 • fél csésze denaturált etilalkohol
 • fél csésze ecet
 • fél csésze desztillált víz
 • 4 csepp természetes, folyékony mosószer
 • 5 csepp esszenciális olaj

Ez a keverék nemcsak laminált parketták felmosására jó, hanem akár tükrök és ablaküvegek pucolására is. Szép fényes lesz tőle bármilyen felület!

A cikk az ajánló után folytatódik

A laminált parketta polírozása

Bizony, a laminált parkettát is lehet polírozni. Ezek a hozzávalók:

 • 2 evőkanálnyi nővényi olaj
 • 1 evőkanálnyi fehér ecet
 • 5 csepp narancs illóolaj
 • 2 csésze meleg víz

Mielőtt belemelegedne bárki a polírozásba, természetesen fel kell előtte mosni, ugyanis csak tiszta felületet érdemes ezzel az eleggyel csillogóra dörzsölni. Miután összekeverted az alapanyagokat, a padló minden felületére vékony rétegként fel kell vinni, majd alaposan szárazra dörzsölni. Az eredmény magáért beszél.

Az alufólia felhasználása

Az alufólia alapja az alumíniumötvözet, a háztartásban pedig érdessége, keménysége és strapabírása teszi igazán hasznossá. Akár a tisztításban, polírozásban, de még az energiahatékonyságban is nélkülözhetetlen szerephez juthat, az apró praktikákról nem is beszélve. Érdemes kipróbálni néhány módszert.

Képek forrása: Getty Images Hungary

Ezt is szeretjük