4 vegyszermentes módszer, ami még a cigarettaszagot is eltünteti az autóból: újból friss illata lesz

Az autó szagtalanítására léteznek olyan házi módszerek, amikhez még vegyszert sem kell használni.

GettyImages-1214696164
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Az autóban terjengő kellemetlen szagoktól természetes módszerekkel is meg lehet szabadulni, a szagtalanításhoz nem muszáj vegyszereket használni, hiába tűnik az a leggyorsabb megoldásnak.

A különös, zavaró szagok hátterében a jármű meghibásodása is állhat, ebben az esetben csak a probléma forrásának kiiktatásával, javításával szüntethető meg, máskülönben érdemes kipróbálni az alább látható módszereket.

Az autó szagtalanítása házilag

Bármilyen meglepő, a kárpit alapos kiporszívózása is sokat javíthat az autóban uralkodó levegő minőségén, sokszor végérvényesen megszünteti a szagokat. Ma már a legtöbb porszívó különálló fejekkel kapható, amiket speciálisan úgy alakítottak ki, hogy a szívófej körül lévő sörték a textilek mélyebb rétegeibe hatolva szippantsák ki a maradványokat.

GettyImages-1347123715

Ilyenkor nemcsak a port távolítja el, hanem az ételmaradványokat és különböző, olykor irritáló bukéjú szennyeződéseket is. Még jobb, hogyha ezt a tisztítási módszert gőzöléssel egészíted ki, amivel hatékonyabban tudod a kárpitot, az autó belsejét kitakarítani - a penészgombák elpusztulnak magas, 140 fokos hőmérséklettől, jelenlétükről a jellegzetes dohszag árulkodik. Ne feledkezz el arról sem, hogy ahogy a kárpitot, szőnyegeket kiporszívózod, olyan alapossággal kell letörölgetni a kocsi belsejét.

Szódabikarbónával a szagok ellen

A szódabikarbóna az egyik legismertebb környezetbarát tisztítószer, ami képes semlegesíteni, elnyelni a szagokat is. Egy-két evőkanállal szórj belőle a problémás helyekre, dörzsöld bele, majd hagyd néhány órán át állni. Ezután enyhén bevizezett szivaccsal dörzsöld le, de akár az is elegendő lehet, hogyha kiporszívózod.

A faszén is beválik

A szén szintén híres szennyeződéselnyelő, nem véletlen, hogy aktív szenet gyakran használnak levegő- és vízszűrő berendezéseken is. Egy nagyobb grillszenet tegyél be a kocsi egyik központi helyére, és hagyd ott néhány napig. Egy idő után érezhető a különbség, sokkal frissebbé válik tőle a levegő, mert a szagokat magába zárja.

A cikk az ajánló után folytatódik

Ecet és víz

Még a makacs dohányszagot is meg tudja szüntetni a 10%-os fehér ecet és a víz kombinációjából készült elegy. Egy szórófejes flakont tölts tele a két folyadékkal 50-50 arányban, és spricceld a jármű azon részére, ahol a legerősebbek a szagok.

A dohányfüst kátrányt is tartalmaz, ami odaragad a felületekre, és orrcsavaró aromát ereget magából. Érdemes időnként ecetes vízzel átdörgölni a felületeket.

Alapos takarítás

Alkalmanként még a motorházban is érdemes kitakarítani. Ha valaki nem tudja, hogyan vágjon bele, akkor kérje szakember segítségét, aki a megfelelő eszközeivel alaposan kitisztítja. Erről a területről is beáramolhatnak a kocsi belsejébe a szagok.

GettyImages-676460224

Ezenkívül a szűrőberendezések tisztán tartására is figyelmet kell fordítani, mert akár veszélyes anyagok, penész is kerülhet onnan a belélegzett levegőbe, ami légzőszervi betegségeket okozhat.

8 kvízkérdés a KRESZ-ből, amit tudni kell jogosítvánnyal

A KRESZ-kérdésekre tudni kell a választ a biztonságos közlekedéshez.

(Képek forrása: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük