Miért maszatol az ablaktörlő? 5 tipp, amit érdemes kipróbálni ellene
Nagyon idegesítő, amikor az ablaktörlő csak elmaszatolni képes a foltokat a szélvédőn, szerencsére van megoldás ellene.

ablaktörlő nyitó
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Kevés bosszantóbb dolog van annál, mint amikor egy heves zivatar közepette az ablaktörlő lapátok nem hogy tisztítanák a szélvédőt, de még csíkos maszatokat hagynak maguk után, amitől csak még nehezebb látni az utat. 

Érdemes legalább félévente egyszer átmosni tisztítószerrel, izopropil-alkohollal az ablakokat kívül-belül, és az ablaktörlő lapátokat is karban kell tartani, hogy sokáig jól működjenek. Rossz látási viszonyok között vezetni nem csak frusztráló érzés, hanem balesetveszélyes is.

A lapát beállítása

Ember legyen a talpán, aki a boltokban kapható lapátok közül ki tudja választani azt, amelyik tökéletesen illeszkedik a szélvédőre. Akár pár milliméteres eltérés is megmutatkozik a törlésben, ráadásul a rosszul beállított lapát még meg is karcolhatja az üveget, aminek az egekig rúghat a javítási költsége.

A cserénél nagyon sok lépésre kell figyelni, elég csak egy rossz mozdulat, hogy betörjön a szélvédő. Nem érdemes a beállításánál spórolni, ha nem vagy biztos a dolgodban, inkább fordulj szakemberhez.

Lapátcsere

Amikor a gumis lapátok elöregednek, akkor az idő folyamán kisebb-nagyobb részeken szétfoszolhat a gumiréteg, melynek egyik szembetűnő jele, ha elkezd maszatolni az ablaktörlő. Nem kell minden esetben az egész lapátot kicserélni, elég csak a gumis fejeket, amihez szintén érdemes szakember segítségét kérni.

A lapátok megtisztítása

Bármennyire banálisan is hangzik, ha koszosak az ablaktörlő lapátok, akkor mintegy régi rongyok, nem felszedik a szennyeződéséket, hanem egyszerűen szétkenik a felületen. Időnként érdemes fogkefével megtisztítani a lapátokat elöl és hátul is.

A cikk az ajánló után folytatódik

Ablakmosófolyadék-csere

A helytelen hígítású vagy összetevőjű ablakmosó folyadékok szintén halvány opálos réteget képezhetnek az üvegen, amit az ablaktörlő lapátok csak szétkenni tudnak a szélvédőn. Érdemes mindig az évszaknak megfelelő folyadékot tölteni a tartályba, ha valamilyen balul sikerült házi keverék lötyögne benne, akkor inkább öntsd ki, mosd ki vízzel, és töltsd fel megfelelő mosószerrel.

A rugó olajozása

Elképzelhető, hogy olyanok a lapátok és a folyadék, mint ahogy a nagykönyvben meg van írva, mégis maszatos lesz az üveg. Az ablakmosó lapátok rugói is meghibásodhatnak, aminek következtében nem tudnak megfelelően illeszkedni a szélvédőre, mivel a rugó nem húzza kellő erővel az ablaktörlőket az üvegre. 

Érdemes felhajtani a lapátokat, és a tövüknél olajos spray-vel befújni kicsit, hogy újra megfelelően működjenek. Ha ez nem oldja meg a problémát, szerelőhöz kell fordulni vele.

Kívülről egy sima furgon, belülről gyönyörű, apró lakás - Imádnánk ezzel útra kelni

Íme néhány kifejezetten tetszetős példa furgonátalakításokra. Ha valaki világgá menésen törné a fejét, esetleg szívesen hagyna hátra mindent, és kezdene kalandos utazásokba ismeretlen tájakon, nosza, kerítsen egy furgont, és indulhatnak a munkálatok!

(Képek forrása: Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük