Mikor tilos reflektorral világítani a kocsiban? Sokan szabálytalanul használják
A távolsági fényszóró helytelen használata a többi közlekedő biztonságát is veszélyezteti.

távolsági fényszóró használata
beauty and style
Top olvasott cikkek

A biztonságos gépkocsivezetés egyik alapvető kritériuma a jármű világító- és jelzőberendezéseinek szabályos használata, azonban az utakon gyakran tűnik úgy, hogy rengetegen nem tudják, mikor is alkalmazhatók valójában.

A távolsági fényszóró - vagy köznapi nevén a reflektor - használatnak szabályait A közúti közlekedés szabályairól szóló 1/1975. (II. 5.) KPM-BM együttes rendelet, azaz a KRESZ világosan meghatározza.

Mikor használható a reflektor?

A KRESZ úgy fogalmaz, hogy a tompított fényszóró helyett távolsági fényszórót használni csak lakott területen kívül szabad, illetve az is megengedett, hogy valaki fényjelzést adjon a távolsági fényszóró felvillantásával, feltéve, hogy ez a közlekedés többi résztvevőjét nem vakítja el.

A reflektor használata néhány esetben viszont kifejezetten tilos, még lakott területen kívül is. A tilalmak figyelmen kívül hagyása rendkívül balesetveszélyes a többi közlekedő számára.

Mikor tilos reflektorral világítani?

A KRESZ szerint a távolsági fényszóró használata tilos, ha a szembejövő jármű olyan távolságon belül van, ahonnan a fényszóró a vezetőt elvakíthatja. Ugyancsak ez vonatkozik a hajtott vagy vezetett állatokra is: szembetalálkozás esetén az állat vezetőjét elvakító reflektorhasználat is tilos.

A cikk az ajánló után folytatódik

Természetesen nem csak a szembejövő forgalomra kell figyelemmel lenni. A szabály szerint egy másik jármű követésénél is tilos a távolsági fényszóró használata olyan távolságon belül, ahonnan az a visszapillantó tükrön át az elöl haladó jármű vezetőjét elvakíthatja.

Tilos továbbá a használat akkor, ha a reflektor az úttal párhuzamos vasúti pályán vagy vízi úton haladó jármű vezetőjét elvakíthatja. 

Vannak esetek, amikor bár nem tilos, a biztonság érdekében nem javasolt a reflektor bekapcsolása lakott területen kívül sem: ha a látási viszonyokat köd korlátozza, veszélyes lehet távolsági fényszórót használni, mivel a köd visszaveri a fényt, ezáltal egy vakító fallal találja szembe magát az autós.

A ködlámpa helyes használata

Amennyiben a látási viszonyok indokolják, a tompított vagy a távolsági fényszóró helyett, illetve mellett a ködfényszóró, vagyis a ködlámpa használata is megengedett. De mit is jelent ez a gyakorlatban? A rendőrséget kérdeztük meg.

(Képek: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük