Szokatlan jelenség történt a napokban: havazott a világ legnagyobb sivatagában

Januárban nem szokatlan jelenség a havazás a világ több pontján, de a Szaharában már annál inkább.

szahara-havazás-borító

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Ha a Szahara kerül szóba, valószínűleg mindenkinek a végtelen homokdűnék, a több száz kilométereken át érintetlen pusztaság és a perzselő meleg jut eszébe. Azt viszont kevesen tudják, hogy a tél nemcsak nálunk, hanem még ott is érezteti hatásait.

A Föld legnagyobb sivatagaként is ismert Szahara több mint kilencmillió négyzetkilométer, de folyamatosan terjeszkedik dél felé,  átlaghőmérséklete pedig 38–40°C. Csapadék csak nagyon ritkán esik, az pedig még szokatlanabb, hogy hó is borítja a tájat.

Nem csak nálunk hozott havat a január

Az északról érkező hideg levegő egész Európában télies, fagyos időt hozott, ám Afrikába és az  Arab-félszigetre is eljutott a napokban, ami ott igen szokatlan időjárást okozott. Az algériai Ain Sefra városának közelében –3°C-ot mértek, és hó lepte el a homokdűnéket.

A térségben 42 év alatt összesen három ilyen eset fordult elő, hogy havazott, 1979-ben megbénította a közlekedést a váratlanul jött csapadék. 2017-ben érte újabb jelentős havazás a Szaharát, akkor hatalmas hóviharokkal is társult, egy évvel később pedig 40 centiméteres hó borította a sivatagot. A szokatlan jelenségről számos videó is készült, nagyon érdekes látvány a homokdűnék között megülő hóréteg.

Káprázatos fotók a sivatag fekete vizéről - A Szahara rejtett természeti csodája

Mivel nehezen megközelíthető, kevés turista keresi fel a különleges színű kis tavacskát.

(Borítókép forrása: ALBANIA / Youtube)

Ezt is szeretjük