Hogyan ne görcsölj azon, mit gondolnak rólad mások? A pszichológus elárulta
Sokak életét végigkíséri a szorongás mások véleménye miatt, de ezzel a módszerrel bárki leszámolhat a nyomasztó érzéssel.

szorongas 1
beauty and style
Top olvasott cikkek

Elméletben a legtöbben jól tudják, hogy nem a többi ember véleménye határozza meg, kik is ők valójában, ám valamiért a félelmetes gondolat mégis alaptalan rögeszmévé válhat, és egyaránt kihathat a magánéleti és munkabeli teljesítményre is.

Michael Gervais elismert pszichológusként foglalkozott már világcsúcstartókkal, olimpikonokkal, nemzetközi művészekkel és dúsgazdag vezérigazgatókkal is. A szakember valamennyiüknél azt vizsgálta, hogyan teljesíthet az ember jól olyan helyzetekben, amikor a tét számottevő. Ennek kapcsán Gervais cikket írt a Harward Business Review-ban, ahol elmagyarázza, miért érdemes elengedni mások véleményét, és hogyan lehet hatékonyan kezelni az ezzel kapcsolatos szorongást.

Hatékony szorongásoldó módszerek

A szakember roppant egyszerű dologgal kezdi az önbizalmon esett csorba kiküszöbölését: sokan alábecsülik az önbizalomépítő kijelentéseket, pedig ahogy a negatív dolgok, úgy idővel a pozitív megerősítések is rögzülnek.

Tehetséges szónok vagyok. Sok energiát fektettem ebbe a munkába, ezért bízhatok a képességeimben. Rengeteg nagyszerű dolgot tudok felhozni magammal kapcsolatban. Teljesen készen állok erre a kinevezésre, feladatra. Néhány példa a pozitív, hatásos mantrák közül. 

Gervais szerint ezek a kijelentések segítenek a készségekre fókuszálni a lényegtelen tényezők helyett. Azaz, ha valaki leszámolna mások véleményével, öntudatosabbá kell válnia, és kideríteni, ki ő, illetve mit akar valójában.

Találj ki saját életfilozófiát

Ezúttal sem kell eget verő dolgokra gondolni, az életfilozófia ugyanis lehet csupán egyetlen szó vagy kifejezés, ami leginkább tükrözi az egyén alapvető elveit és értékeit. Pete Carroll, a Seattle Seahawks szövetségi kapitánya például a „mindig küzdj” kijelentést választotta jelmondatául. 

A cikk az ajánló után folytatódik

Míg Abraham Lincoln üzenete szerint "mindig jusson eszedbe, hogy saját eltökéltséged arra, hogy sikeres légy, fontosabb bármi másnál." Az életfilozófia ugyanis nem agyonismételt közhely, inkább iránytű, ami az ember tetteit, gondolatait és döntéseit vezérli az élet különféle területén.

Hogy valaki kiderítse saját életfilozófiáját, nincs más dolga, mint feltenni magának a következő kérdéseket. Milyen elvek vezérlik gondolatait és cselekedeteit, amikor a legjobb formáját nyújtja? Kik azok a személyek, akik hasonló jellemvonásokkal és tulajdonságokkal rendelkeznek, és mik ezek a tulajdonságok? Mik a kedvenc idézetei, szavai?

Ha az ember végzett a kérdések megválaszolásával, be kell karikázni a jelentőségteljesnek gondolt szavakat, majd a többit áthúzni. A megmaradt szavakból aztán meg kell próbálni előrukkolni egy kifejezéssel, ami tükrözi a valódi személyiséget, és azt az életet, amit valójában élni szeretne. Ha valaki eleget csiszolgatta filozófiáját, már csak annyi maradt hátra, hogy ne felejtse el nap mint nap ismételgetni.

Húsba vágóan őszinte képeken a depresszió

A férfi egy éven át mélyponton volt, de a művészet segítségével javult az állapota. A 28 éves lengyel grafikus szemléletes képeken jelenítette meg az érzelmeit, és az önkifejezés komoly megkönnyebbülést hozott számára.

Képek forrása: Getty Images Hungary

Ezt is szeretjük