Mit tesz a gyermekkel az állandó szorongás? Súlyos problémákat okoz felnőttkorára
A szorongás és az alkoholizmus kapcsolatát vizsgálja egy új kutatás. Az eredmények nem túl biztatóak.

gyerek alkoholizmus 1
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A szenvedélybetegségek világszerte súlyos problémát jelentenek, az ezzel járó megannyi nehézséget pedig a legtöbb esetben nemcsak a betegeknek, hanem közeli hozzátartozóiknak is át kell élniük.

Az alkoholizmus és a szorongás kapcsolatáról már több tanulmány is született, némelyikben a kutatók arra az eredményre jutottak, hogy a szorongás jelentősen növeli a felnőttkori alkoholizmus kockázatát, míg más vizsgálatok szerint kevésbé. Egy mostani analízis szerint azonban mindenképp van összefüggés a kettő között.

Gyermekkori szorongás és alkoholizmus

A kísérletről Maddy Dyer, a kutatás vezetője a Psych Central portálon beszélt: - A kapott eredményeink alapján elmondhatjuk, hogy a nagyobb mértékű szorongástól szenvedő fiatalok esetében sokkal inkább fennáll a felnőttkori alkoholizmus veszélye. Dyer hozzátette, hogy a bővebb részletek feltárásához további kutatások kellenek, ám, ha folytatják, a jövőben könnyebb lehet a személyre szabott terápia kialakítása.

A tanulmányt a Bristol Egyetem munkatársai készítették, melynek során 11 ország 51 értekezésének eredményeit hasonlították össze. Az adatokat az Egyesült Államokból, Németországból, Finnországból, az Egyesült Királyságból, Hollandiából, Ausztráliából, Tajvanról, Kanadából, Új-Zélandról, Svédországból és Norvégiából gyűjtötték. Vizsgálódásaik alatt a szakemberek a korai szorongás és a felnőttkori alkoholfogyasztás, illetve az ezzel kapcsolatos problémák kapcsolatát vizsgálták. 

A kísérletek közül 46-ban a vizsgált alanyok nők és férfiak, négyben csak férfiak, egyben pedig csak nők voltak, míg a szorongást három és 24, az alkoholfogyasztást pedig 11 és 42 éves kor között vizsgálták.

Milyen az élet egy szenvedélybeteg szülő mellett? 

A család a gyermek első számú közössége, mely befolyásolja személyiségfejlődését a születésétől kezdve egészen a leválás folyamatáig. Egy egészséges családban továbbá mindenkinek megvan a maga szerepe, ahol a gyermeket hagyják gyermeknek lenni, míg a szülők a felnőtt szerepét töltik be.

A cikk az ajánló után folytatódik

Szakácskönyv egy kis extrával!

Mentes Anyu legújabb könyvét azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.

Most AJÁNDÉK üvegpalack és vászontáska is jár a könyv mellé!

Tekintsd meg ajánlatunkat,  kattints ide!

Promóció

Ha az egyik vagy mindkét szülő szenvedélybeteg, akkor a család normál szerkezete felborul, és sérülnek a szerepek. Magyarán, ilyenkor a gyermeknek kell megélni a szülői felelősség súlyát, és szinte gondoskodnia kell szenvedélybeteg édesapjáról vagy édesanyjáról. Emellett a családon belüli kommunikáció is megsínyli a szenvedélybetegséget, ezáltal a családtagok nehezebben fejezhetik ki érzelmeiket, indulataikat. 

Ráadásul a társadalom sem könnyíti meg a problémát, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat számításai szerint ugyanis csak Magyarországon körülbelül 400 ezer gyerek él olyan családban, ahol legalább az egyik szülő szenvedélybeteg. Ennek ellenére ezekről senki sem beszél szívesen, sőt, nagyon sokszor a pszichológusok sincsenek felkészülve a probléma kezelésére.

Pedig a Szeretetszolgálat munkatársai szerint, ha valaki vet egy pillantást a statisztikákra, egyből megérti, miért lenne életbevágóan fontos beszélni erről: az alkoholisták száma Magyarországon jelenleg 800 ezer és 1 millió között mozog. A szenvedélybeteg családban felnőtt gyermekek több mint 30%-a maga is függő lesz, és ugyanekkora arányban kezelik őket pszichés zavarokkal, például szorongással, depresszióval, személyiségzavarokkal. 

Felmérések szerint ráadásul a függők 50%-a szenvedélybeteg családból jön, illetve az alkoholbeteg szülők gyerekei 24%-kal több időt töltenek kórházban, és társaikhoz viszonyítva lassabban is gyógyulnak.

Kitől lehet segítséget kérni?

Gyógyulás szempontjából a gyermekek sokkal nehezebb helyzetben vannak a felnőttekhez képest, hiszen nem tudnak csak úgy kiszakadni a családból. Ezért Dr. Waltraut Barnowski Geiser, zeneterapeuta és pszichoterápiás természetgyógyász szerint számukra olyan programokat kell biztosítani, melyben gyermekek maradhatnak, és levetkőzhetik magukról a szülői szerepeket.

Ebben segíthet a 12 lépéses, ingyenes önsegítő csoport, az ACA, ahol szenvedélybeteg szülők gyermekei sorstársaikkal együtt gyógyulhatnak. Ezenkívül a Kék Pont Alapítvány és a H52 Ifjúsági és Közösségi Iroda kifejezetten kamaszoknak működtet olyan csoportot, ahol támogatást kérhetnek a szülői függőséggel kapcsolatban. 

Végül, de nem utolsósorban a Magyar Máltai Szeretetszolgálat saját kiadványa, az Apa, anya, pia - Hogyan találhatják meg a szenvedélybeteg szülők felnőtt gyermekei mégis a boldogságot? című könyv segíthet ledönteni a tabukat azáltal, hogy mintegy 140 oldalon, családi történeteken keresztül bemutatja a szenvedélybeteg családok mindennapjait.

Az anya rajzai mindent elmondanak

Édesanyaként jólesik derülni kicsit a szülői terheken, így a kreatív anyák rajzai legtöbbször célt érnek: pár perc erejéig más fényben világítják meg, ami nehéz. Bonnie Kimmerly művész, többgyermekes édesanya újraértelmezte a feladatot.

Képek forrása: Getty Images Hungary.

Ezt is szeretjük