Többe kerül sok használt autó, mint amennyiért újonnan vették: az elképesztő áremelkedés részletei
A használt autók ára már az idősebb kocsik esetében is emelkedik.

GettyImages-932619068
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Az új autók piaca a gyártói kapacitások miatt csökken, az árak viszont nemcsak az új, hanem a használt autók körében is fokozottan emelkednek, beleértve a folyamatosan öregedő példányokat - közölte a Használtautó.hu.

Elemzésük szerint egy-egy népszerűbb modell 5 éves példányánál az emelkedés a tavalyi árakhoz mérten modelltől függően 10-28 százalékos, általánosságban elmondható, minél népszerűbb egy modell, annál jelentősebb az áremelkedés a használt autóknál is. Kimutatták, egy 2-3 éves autó akár újkori ára felett is eladható forintban számolva, és vannak olyan 5-7 éves modellek, amelyek több pénzért adhatók tovább, mint új korukban.

Kiugró példaként említik, hogy egy 5 éves Audi A4-esért ma kétszer annyit kell fizetni, mint 2019-ben, az átlagár 4,38 millió forintról 8,8 millió forintra nőtt. Elemzésük szerint egy 2007-es Opel Astráért nagyjából 10 százalékkal, mintegy 100 ezer forinttal kell többet fizetni, mint tavaly, de egy 2007-es Suzuki Swift esetén ez a mérték már 12 százalékos, ami megközelítően 150 ezer forintos plusz.

A chiphiány és az ukrajnai háború által fokozott ellátási nehézségek az elemzők szerint még évekig tartanak, így az árak emelkedése is tartós tendencia maradhat - írják a közleményben.

A cikk az ajánló után folytatódik

Az elemzésben felhívták a figyelmet az átlagosnál olcsóbb üzemű hibrid és elektromos modellek áremelkedésére is. A Használtautó.hu adatai szerint a Toyota Priusok átlagára csupán az elmúlt 12 hónapban 27 százalékkal emelkedett, míg a piac egyik legnépszerűbb használt villanyautójának számító BMW i3 20 százalékkal drágult a korosodása ellenére is.

Fotók: Getty Images

Erre a 10 dologra muszáj figyelned, ha használt autót veszel, vagy adsz el

Használt gépjárművek vételekor és eladásakor is számos tényezőre kell odafigyelni, ha a megfelelő állapotú, a várható igénybevételre alkalmas autót szeretnél megvenni, vagy épp a lehető legkorrektebb árat szeretnél a sajátodért kapni.

Ezt is szeretjük