Erre a 10 dologra muszáj figyelned, ha használt autót veszel, vagy adsz el
Mi a titka az autóvásárlásnak és -eladásnak?

autovasarlas
beauty and style
Top olvasott cikkek

Használt gépjárművek vételekor és eladásakor is számos tényezőre kell odafigyelni, ha a megfelelő állapotú, a várható igénybevételre alkalmas autót szeretnél megvenni, vagy épp a lehető legkorrektebb árat szeretnél a sajátodért kapni.

A legnagyobb hazai online használtautó-piac szakértője ezért 5-5 jó tanáccsal szolgál azoknak, akiknek fontos az ár-érték arány, egyben szeretnék megúszni az eltitkolt hibákból fakadó fejfájást és pluszköltségeket. Avagy így lehet elkerülni a Mennyit engedsz a feléből? jellegű megkereséseket.

5 tipp vásárláshoz

A várható használat és igénybevétel alapján döntsd el, hogy milyen autót keresel, majd alaposan ismerd meg a típust és jellemző hibalehetőségeit!
Készíts költségvetést! Így megtudhatod, hogy a vételáron felül milyen költségeid lesznek az átíráskor és az első szervizeléskor.

A fentiekhez szükséged lesz arra, hogy a kiszemelt példányt is megismerd az elérhető járműmúlt lekérdező funkciók - TotálKártörténet, Jármű Szolgáltatási Platform, CarVertical - és persze a vásárlás előtt megejtendő, alapos állapotfelmérés által.
Az eredetiség-ellenőrzést javallott még a vételár kifizetése előtt elvégeztetni.

Sose szeress bele egy autóba csupán a hirdetés vagy az eladó szavai alapján! Döntésedet tényekre, az elérhető járműmúltra és a szakszerű átvizsgálás eredményeire érdemes alapozni. Tehát nemcsak az autóból, hanem annak múltjából is érdemes minél több mindent megmutatni, hiszen a minél alaposabban dokumentált autó vevőként kevesebb kockázatot rejt, míg eladóként nem fognak komolytalan érdeklődők jelentkezni a hirdetésre.

Tippek eladáshoz

Találd meg autód reális árát! Ehhez a hasonló modellek hirdetési árából lehet könnyen statisztikát készíteni, de kérhetsz online értékelést is.
Mutass meg minden információt autódról és annak múltjából is. Add meg alvázszámát, és ne takard ki a rendszámát sem!

Mosd le és alaposan takarítsd ki az autódat. Igényes fotókkal mutasd a legjobb arcát, de ne takard el, inkább mutasd meg a hibáit, hogy azok ne lehessenek a későbbiekben alkualapok. Így hivatkozhatsz arra, hogy ezeket a hibákat már említetted, és az autó árát is ismertetésükkel közölted.

Ha van szervizkönyv, fotózd le annak bejegyzéseit is, töltsd fel dokumentumként a hirdetéshez, amihez az általad lekért járműmúlt információkat, valamint például a meglévő szervizszámlákat és a friss alkatrészek jótállási jegyeit is csatolhatod.

Ne zárkózz el az autó átvizsgáltatásától, de csakis olyan helyre menj, amit biztonságosnak tartasz! Ha a vevő által ajánlottat nem tartod annak, javasolj másik, hivatalos szervizt, vagy a Használtautó.hu rendszere által ajánlott átvizsgáló állomást.

A szakértő véleménye

– Eladóként és vevőként is fontos tudni, hogy autót és pénzt is kizárólag hivatalos szerződés mellett szabad átadni, a szerződéshez az eladón és a vevőn túl két tanúra is szükség van, így egy autó adásvételéhez mindenképp másodmagaddal érdemes útra kelni. Ha a fenti szabályokra figyelsz, nagy meglepetés nem érhet.

A cikk az ajánló után folytatódik

Persze azt fogadjuk el, hogy a használt autó sosem lesz új autó - ezért is kerül jóval kevesebbe -, ahogyan azt is, hogy eladási árában kevéssé lesz érvényesíthető az évek során eszközölt karbantartásokkal együttes teljes bekerülési költsége. Hiszen a használat közbeni szervizelések nem értéknövelő, hanem futási, üzemeltetési kiadásoknak minősülnek – mondja Katona Mátyás, a 20 éves Használtautó.hu szakértője.

Fotók: Getty Images

Ha kereskedésben veszel használt autót

A helyes módszer a kellő felkészültséget követő vásárlás, hiszen sokan nincsenek tisztában az alapvető jogaikkal, amivel a kereskedések visszaélhetnek.

Ezt is szeretjük