Ilyen autóra vágynak a magyarok: miért nincs belőle több az országban?
Az autóvásárláson gondolkodó magyarok 29%-a már elektromos autót venne.

elektromos-auto
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Azok közül a magyarok közül, akik autóvásárlást terveznek a közeljövőben, 29% elektromos autót venne. Ez derül ki az E.ON és a KantarEMNID legutóbbi közös, reprezentatív közvélemény-kutatásából.

A magyarokat csak a románok és olaszok előzik meg a felmérés szerint: mind a keleti szomszédunknál, mind Olaszországban az autót vásárolni tervezők 36%-a venne elektromos járművet. Szintén meglepetés, hogy az amúgy nagyon környezettudatos németeknél csak 16% döntene e-autó vásárlása mellett.

Mi az, ami ellene szól?

A felmérés azt is vizsgálta, hogy a nem elektromos autót venni szándékozók milyen okok miatt nem választanák a csendes és kipufogógáz-mentes járművek vásárlását. A magyarok állnak az élen azzal, hogy a járművek magas vételára miatt nem vennének elektromos autót - a magyarok 48%-a szerint ez az elutasítás döntő oka -, ezzel lekörözzük a felmérésben részt vevő többi kilenc országot. A legkevésbé a törököket zavarja az ár, náluk mindössze 24% szerint mondanak le emiatt az elektromos autók vásárlásáról.

autot-tolt

Kimutatták továbbá, hogy egész Európában visszaszorulóban vannak a dízelautók. Egyedül Törökországban venne majdnem a megkérdezettek fele - 44% - dízelmeghajtású járművet, Magyarország és Németország a legkevésbé dízelbarát ország a kontinensen: nálunk és a németeknél is mindössze a megkérdezettek 13%-a venne a mostani körülmények között dízelautót.

Töltőgondok

Szintén minket zavar a leginkább - 27%-unkat - a tíz európai ország közül az e-autók viszonylag korlátozott hatótávolsága, bennünket a románok követnek a második helyen 25%-kal, valószínűleg az országainkra jellemző töltő-infrastruktúra viszonylagos fejletlensége miatt.

Az elektromos autók elterjedésének valóban jelentős gátja volt mindeddig a megfelelő töltő-infrastruktúra hiánya, de most már ebben is nagyságrendet lép Magyarország: több mint száz ALDI üzlet parkolójában alakít ki töltőpontokat az E.ON, az elsőket már át is adták Nyíregyházán.

A cikk az ajánló után folytatódik

Ezek az eredmények az Élet Európában című tanulmány részét képezik. Az E.ON és a KantarEMNID a reprezentatív felmérés során összesen mintegy tízezer embert kérdezett meg Dániában, Németországban, Franciaországban, az Egyesült Királyságban, Olaszországban, Romániában, Svédországban, Csehországban, Törökországban és Magyarországon.

Kiemelt kép: Getty Images

Átmennél most egy KRESZ-vizsgán?

A képes tesztkérdések sok tanuló számára mumusnak számítanak a vizsgán, noha ezek készítik fel őket a forgalomban felmerülő éles szituációkra. Kvízkérdéseinkből kiderül, hogy a rendszeresen közlekedők valóban hibátlanul töltenének-e ki most is egy KRESZ-tesztet.

Ezt is szeretjük