Kiderült, milyen gyakran tekerik vissza az autók kilométeróráját az eladók Magyarországon
Kelet- és Közép-Európában a leggyakoribb az autók kilométerórájának visszatekerése.

kilometerora
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Kelet- és Közép-Európában fordul elő a leggyakrabban, hogy a használt autók kilométer-számlálóját visszatekerik az eladás előtt - közölte a carVertical autótörténeti platform. Az általuk 2021-től végzett csaknem 900 ezer autótörténet-ellenőrzésen alapuló kutatásban 22 európai ország és az Egyesült Államok adatait hasonlította össze.

Ez alapján Lettországban találták a legtöbb olyan használt autót, amit csalók manipuláltak: a balti országban az ellenőrzött járművek több mint 24 százalékának megváltoztatták a kilométerállását. Magyarország a 8. helyen szerepel a vizsgált országok sorában, itt a használt autók 14,1 százalékánál manipulálták a kilométerórát.

A lista második helyén Románia áll, ahol minden ötödik használt autónál visszatekerték a kilométerszámlálót. Észtország a harmadik, Litvánia a negyedik, amit Oroszország, Ukrajna követ. A hetedik helyen álló Egyesült Államokban 14,81 százalék a kilométeróra-csalások aránya, a sor végén pedig Belgium szerepel, ahol az autók 9,85 százalékának volt manipulált a kilométerórája.

A cikk az ajánló után folytatódik

A közlemény idézte Matas Buzelist, a carVertical kommunikációs vezetőjét, aki elmondta, a kelet-európai piacok használt autóinak fő forrásai Németország, Franciaország, Belgium, Hollandia és Olaszország. A határokon átnyúló autó-adásvételek a legkockázatosabbak, mert ezek során gyakran manipulálják a futásteljesítményt. A kilométeróra visszatekerése egy úgynevezett láthatatlan bűncselekmény. Egyes tudományos kutatások szerint csak Európában évente több mint 9 milliárd euró gazdasági kárt okoz.

Fotók: Getty Images

5 dologra nagyon figyelj, ha használt autót veszel

Óvd meg magad a nagyobb csalódásoktól, így vásárolj használt autót!

Ezt is szeretjük