Kiderült, milyen gyakran tekerik vissza az autók kilométeróráját az eladók Magyarországon

Kelet- és Közép-Európában a leggyakoribb az autók kilométerórájának visszatekerése.

kilometerora

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Kelet- és Közép-Európában fordul elő a leggyakrabban, hogy a használt autók kilométer-számlálóját visszatekerik az eladás előtt - közölte a carVertical autótörténeti platform. Az általuk 2021-től végzett csaknem 900 ezer autótörténet-ellenőrzésen alapuló kutatásban 22 európai ország és az Egyesült Államok adatait hasonlította össze.

Ez alapján Lettországban találták a legtöbb olyan használt autót, amit csalók manipuláltak: a balti országban az ellenőrzött járművek több mint 24 százalékának megváltoztatták a kilométerállását. Magyarország a 8. helyen szerepel a vizsgált országok sorában, itt a használt autók 14,1 százalékánál manipulálták a kilométerórát.

A lista második helyén Románia áll, ahol minden ötödik használt autónál visszatekerték a kilométerszámlálót. Észtország a harmadik, Litvánia a negyedik, amit Oroszország, Ukrajna követ. A hetedik helyen álló Egyesült Államokban 14,81 százalék a kilométeróra-csalások aránya, a sor végén pedig Belgium szerepel, ahol az autók 9,85 százalékának volt manipulált a kilométerórája.

A cikk az ajánló után folytatódik

Hogyan öregedjünk jól? - Az örömteli élet nem korfüggő

A Femina Klub januári vendége Pataki Ági sztármodell, producer lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között arról beszélget, hogy hogyan béküljünk meg az idő múlásával. Miért olyan fontos a humor és az önreflexió? Hogyan gondoskodhatunk testi és szellemi egészségünkről? Miért fontos szociális kapcsolataink fenntartása ebben az életszakaszban is? 

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. január 15. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

A közlemény idézte Matas Buzelist, a carVertical kommunikációs vezetőjét, aki elmondta, a kelet-európai piacok használt autóinak fő forrásai Németország, Franciaország, Belgium, Hollandia és Olaszország. A határokon átnyúló autó-adásvételek a legkockázatosabbak, mert ezek során gyakran manipulálják a futásteljesítményt. A kilométeróra visszatekerése egy úgynevezett láthatatlan bűncselekmény. Egyes tudományos kutatások szerint csak Európában évente több mint 9 milliárd euró gazdasági kárt okoz.

Fotók: Getty Images

5 dologra nagyon figyelj, ha használt autót veszel

Óvd meg magad a nagyobb csalódásoktól, így vásárolj használt autót!

Ezt is szeretjük