4 varázslatos dolog a Harry Potterben, ami a valóságban is létezik - Nem is gondolnád róluk
Mi, muglik is olykor-olykor találkozhatunk a varázslóvilág csodáival.

harry-potter4
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

J. K. Rowling 1997-ben bocsátotta útjára Harry Potter és a varázslóvilág történetét, ami nagyon hamar óriási közönségkedvenc lett, és azóta a világ egyik legnépszerűbb könyvsorozatává vált. 78 nyelvre lefordították, és a regények alapján készült filmek is óriási tömegeket vonzottak a mozikba.

A legtöbb rajongó nagy bánatára a Roxfort és a varázsvilág csak fikció, minden az írónő fejéből pattant ki. Ám a történet sok helyen a valóságból is merít, így egy kicsi remény még maradt, hogy a valódi létben is összefuthatunk varázslatos dolgokkal.

Nicolas Flamel

A Harry Potter-univerzumban Flamel volt az egyetlen ismert alkotója a Bölcsek kövének, ezáltal pedig halhatatlanságra tett szert, és a regény cselekménye alatt már 600 éves volt. A karaktere nem volt kitalált, Nicolas Flamel a valóságban egy francia írnok és alkimista volt, aki 1330 és 1418 között élt.

harry-potter2
Fotó: adoc-photos / Getty Images Hungary

A Bölcsek köve sem az első kötetben jelent meg először a történelem során, hiszen az alkimisták hite szerint az általuk végrehajtott kémiai reakciók képzeletbeli végterméke egy kő, ami képes bármit arannyá változtatni, örök fiatalságot és halhatatlanságot ígér. Már 1677-ből is vannak feljegyzések, hogy megpróbálták elkészíteni azt a követ, amire a történetben Voldemortnak is fájt a foga.

Mandragóra

Harry Potternek és osztálytársainak a második tanévben van gyógynövénytanórájuk, ahol megismerkednek a mandragórákkal. A történet szerint a növények gyökérzetének emberi alakja van, a kifejlett példányok sikolya halált okoz annak, aki meghallja, a még fejlődő palánták hangja pedig ájulást és eszméletvesztést eredményez.

harry-potter1
Fotó: Wikipédia

A közönséges mandragóra a valóságban is létező növény, egyes példányai valóban emlékeztetnek az emberi formákra, és már az őskorban is gyógynövényként használták. Sokáig afrodiziákumként is alkalmazták, de főként altató hatásairól volt ismert. A középkorban természetfeletti erőkkel is felruházták a növényt, úgy tartották, hogy nemcsak szelleműző, hanem varázserővel is bír. Később a modern gyógyászat fejlődése miatt a mandragóra feledésbe merült, újra csak a 20. században vették elő, amikor a morfiumfüggőséget próbálták vele gyógyítani.

King’s Cross pályaudvar

Mivel Harry Potter tizenegy éves koráig a muglik világában élt, ezért a történet nemcsak a varázslóvilágban, hanem a valóságban is játszódik. Ennek az egyik legfontosabb helyszíne a londoni pályaudvar, ahonnan a diákok vonatja indul a Roxfort felé a 9 és ¾-ik vágányról.

harry-potter3
Fotó: Mike Marsland / Getty Images Hungary

Bár a téglafal a valóságban nem vezet át egy varázsvilágba, az írónő nem véletlenül választotta ezt a helyszínt egy fiktív színtér helyett: Rowling elárulta, hogy nagyon személyes kötődése van a pályaudvarhoz, hiszen innen indult az a vonat Skócia felé, ahol a szülei megismerkedtek egymással. A vasútállomáson még egy külön részt is kialakítottak, hogy a turisták úgy tudjanak fotózkodni, mintha éppen átlépnék a falat, de itt a nagy népszerűségre való tekintettel akár órákig is sorban kell állni a tökéletes képért.

Rúnák

Ahhoz kétség sem férhet, hogy Hermione a Roxfort legszorgalmasabb diákja. A Harry Potter és a Halál ereklyéi című kötetben derül ki, hogy már régóta tanulmányozza a rúnaírást. Dumbledore egy Bogar Bárd meséi című könyvet hagyott rá, amiben a halál ereklyéi szimbólumokra hitte, hogy rúnák. Mivel azonban nincsenek bent a Spellman szótagképtárban sem, ezért rájön, hogy nem rúnákkal áll szemben. Később is nagy szerepe van a szimbólumoknak a történet szempontjából.

A cikk az ajánló után folytatódik

A legfontosabb illemszabályok: a mindennapi és hivatalos protokoll alapjai

A Femina Klub novemberi vendége Görög Ibolya protokoll-tanácsadó lesz, akivel az est során többek között az alapvető illemszabályokról, valamint a mindennapi és az üzleti viselkedés helyes formáiról beszélget Szily Nóra, az estek háziasszonya.

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2021. november 15. 18 óra
Helyszín: József Attila Színház

Promóció

A rúnaírás nem egy kitalált, varázslóvilágban létező dolog: az ókori skandináv és germán területeken használták, mielőtt áttértek a latin ábécére. A rúna szó titkot jelent, és a legkorábbi ilyen szimbólum nagyjából 150-ből maradhatott fent. Vikingek is gyakran használták a rúnaírást azon helyek megjelölésére, ahol jártak, de a szemfülesebb rajongók a Jégvarázs című animációs filmben is felfedeztek rejtett rúnaszimbólumokat, ami a skandináv vonatkozásra utal.

A Harry Potter-filmek Dumbledore-ja így festett fiatalon

Képes összeállításunkban megmutatjuk, hogy nézett ki Michael Gambon, mielőtt a Harry Potter-filmek Dumbledore-jaként a szívébe zárta az egész világ.

Ezt is szeretjük