6000 kilométer hosszú folyó húzódik meg az Amazonas alatt: a Hamza-folyót csak kevesen ismerik
A Hamza-folyó 4 kilométerrel az Amazonas alatt helyezkedik el.

hamza-folyó1
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Az Amazonas igazi természeti kincs, hiszen a Brazílián, Perun, Bolívián, Kolumbián, Ecuadoron is keresztülhaladó folyó nemcsak a legbővizűbb, hanem a leghosszabb is a világon. Közel 7000 kilométeres, és hatalmas óceánjárókkal is fel lehet rajta hajózni akár Peruig.

Azt azonban kevesen tudják róla, hogy alatta egy másik, szintén nagyon hosszú és sokkal szélesebb folyó helyezkedik el a föld mélyebb rétegében, amire a brazil tudósok is csak 2011-ben jöttek rá.

Folyó, de mégsem az

A Petrobras nevű állami olajvállalat munkája után temérdek fúrólyuk maradt az Amazonas mentén, amit a brazil tudósok elkezdtek vizsgálni, majd 2011-ben a Geofizikai Társaság Rio de Janeiróban tartott ülésén bejelentették a hatalmas hírt: a meder alatt 4 kilométerrel találtak egy másik folyót, amit a kutatócsoport vezetőjéről, Valiya Hamzáról neveztek el Hamza-folyónak. A Hamza-folyó és az Amazonas  geológiai szempontból szokatlan példái a földkéreg különböző szintjein áramló iker-folyórendszernek, éppen ezért számított nagy dolognak a bejelentés.

hamza1

Bár a Hamza-folyó 6000 kilométeres hosszúságával és a gyakran az Amazonasénál százszor nagyobb szélességével hatalmasnak számít, a folyó mivoltja sok vita tárgyát képezi. A Brazília nyugati részétől az Atlanti-óceánig haladó folyó ugyanis nagyon lassú folyású, hiszen míg az Amazonas vízhozama másodpercenként 133 000 köbméter, sebessége pedig 5 méter, addig a Hamza-folyó egy-egy területére másodpercenként csak 3 900 köbméter víz érkezik, és óránként kevesebb mint 1 milliméteres sebességgel halad. Ez még a gleccseres mozgásánál is lassabb folyamat. 

A cikk az ajánló után folytatódik

Folyóként a magas sótartalma miatt sem gyakran utalnak rá, de ezen tulajdonsága miatt a kőzetekben áramló víztömeg  akár azt is megmagyarázná, hogy miért meglepően alacsony a sótartalom a vízben az Amazonas torkolatánál. Bár ülésen már bejelentették a felfedezést, publikáció még nem készült róla, így még nem számít hivatalosan tisztázottnak, mi is valójában a Hamza-folyó, az áramló víztartó réteg létezésének tudományos igazolása néhány év múlva várható. 

50 éven belül teljesen eltűnhet a Föld legnagyobb esőerdeje

Már talán a mi életünkben is bekövetkezhet az óriási katasztrófa.

(Borítókép forrása: Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük