Félelmetes ősi állat nyomaira bukkantak: brutális erővel harapott
Az eddigi legerősebb állati harapásnyomra bukkantak egy 13 millió éves fosszílián.

tamadas
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Az eddigi legerősebb állati harapásnyomra bukkantak egy 13 millió éves lajhárfosszílián: egy kajmánszerű állat 46 fognyomot hagyott hátra a perui Napo folyó közelében talált leleten.

A kutatók a szerencsétlenül járt lajhárféle hátsó lábcsontját elemezve rekonstruálták a támadást. Az ősi kajmán harapásának ereje hét tonna volt, tehát több mint négyszer nagyobb, mint az állatvilágban valaha mért legerősebb harapásnyom - közölte Rodolfo Salas-Gismondi, a kutatásról beszámoló tanulmány vezető szerzője.

A második legerősebb harapás egy modern bordás krokodilé - Crocodylus porosus -, melynek harapási erőssége 1,6 tonna - olvasható a CNN honlapján. - Annyira erőteljes volt a harapás, hogy több fog is áttörte a sípcsontot, és nagy területeken beszakította a kortikális csontállományt. A lajhár nem élte túl - mondta Salas-Gismondi, a limai Universidad Peruana Cayetano Heredia paleontológusa.

A kutatók megállapították, hogy a harapásnyom a Purussaurus nevű óriáskajmánhoz tartozott. A fosszília ritka betekintést nyújt a több millió évvel ezelőtt Amazónia területén élt ragadozók és zsákmányaik viszonyába. Ez az első, emlőshöz tartozó lábcsont, amelyet az Amazonas perui részén fedeztek fel, és amely krokodilféle harapásának nyomát viseli, ezért nagy jelentősége van az ősi ökoszisztémák dinamikájának megértésében - emelte ki a kutató.

A cikk az ajánló után folytatódik

A lajhár fosszíliáját 2004-ben találta meg Francois Pujos argentin paleontológus. Akkor még keveset lehetett tudni azokról az állatokról, amelyek ennek a lajhárfélének a korában a területen éltek. Francia, perui és amerikai szakértők 15 éven át kutatták a Pebas Formation nevű területet, ahol tavak és mocsarak nyújtottak tökéletes élőhelyet az ősi krokodiloknak és kajmánoknak 11-20 millió évvel ezelőtt. A szakértők eredményeiket a Biology Letters című tudományos lapban mutatták be.

8 régészeti lelet, amiről nem tudták, milyen értékes

Megesik, hogy magánemberek lelte ősrégi tárgyak lakásokban és kertekben kötnek ki, újrahasznosítva. Több ilyet is felfedeztek már, és elgondolkodtató, vajon hány, akár felbecsülhetetlen lelet bújik meg háztartásokban szerte a világon.

Ezt is szeretjük