Fel lehet dolgozni 14 évesen a nemi erőszakot?
Így segíti a hatóság az áldozatokat
Szörnyű traumán átesettek kapnak esélyt egy boldogabb életre.

beauty and style
Top olvasott cikkek

Az utóbbi két hétben két szörnyű gyermekbántalmazási eset is napvilágot látott. Az egyiknél egy kislány szenvedett el sorozatos terrort anyja élettársától, a nő asszisztálása mellett, egy másikban pedig az apa bánt embertelenül vér szerinti lányaival.

Bár mindkét esetre fény derült, az előbbiben pedig már ítélet is született, általában a közvélemény csak eddig foglalkozik a szörnyű esetekkel. De mi lesz a gyermekekkel, miután kimentik őket szorult helyzetükből, és a tettes is elnyeri büntetését?

A gyámhivatal azonnal kiemeli a gyermeket a káros környezetből

Mint ahogy a Tolna Megyei Kormányhivatal illetékeseitől megtudtuk, a dunaföldvári gyermekbántalmazás esetében az éveken át erőszakolt és vert kislányt a rendőrség egy Bács-Kiskun megyei gyermekotthonban helyezte el ideiglenesen.

A kislányt bántalmazó férfi börtönbe került, a gyerek anyja azonban csak felfüggesztett büntetést kapott, így hazamehetett. Ennek ellenére ez esetben teljesen nyilvánvaló, hogy az anya alkalmatlan a kislány nevelésére, mivel annak a férfira tett panaszait rendre elutasította, miközben tisztában volt azzal, mit művel élettársa.

Ahogy Matusek M. Zsuzsanna, az Országos Gyermekvédő Liga elnöke lapunknak elmondta, a hasonló esetekben a gyámhivatal igyekszik minél hamarabb kiemelni a gyermeket, és gondoskodni elhelyezéséről. Az elhelyezés elsődlegesen ideiglenes, és általában 30 napig tart, nevelőintézetben - befogadó otthon -, nevelőszülőnél vagy egy családtagnál történik. Ezen idő alatt van ideje a hatóságnak, hogy végleges megoldást találjon a gyermek számára.

Alig jut az egészségügyre, ám a lelkes szakemberek általában megmentik a helyzetet. Nézd meg fotóinkat a Szent István kórházról!

A bizottság dönti el, mi kell a gyermeknek

Ez a 30 nap arra is elegendő, hogy a hatóságok felmérjék, milyen segítségre van szüksége a gyermeknek. Nem nehéz elképzelni, hogy egy évekig erőszaktól szenvedő gyermek súlyos lelki és fizikai problémákkal is küzd.

A gyermek első körben egy megyei szakértői bizottság elé kerül, amely dönt arról, milyen gondozási szükséglete van. Súlyos esetekben az Országos Gyermekvédelmi Szakértői Bizottság dönthet. Extrém esetben egy gyermek a súlyos trauma hatására akár önmagára is veszélyt jelenthet, ekkor speciális ellátásban kell részesíteni, amit minden esetben megkap.

Matusek szerint a gyermekek gondozása hazánkban alapvetően jól működik, így általában minden traumatizált gyermek megkapja a szükséges kezelést. Ez azt jelenti, hogy állapotától függően pszichológus vagy nevelő foglalkozik a problémáival.

Az intézetnél jobb a nevelőszülő, de ez sok helyen még nem elérhető

Az ideiglenes elhelyezésre csak akkor nem kerül sor, ha van azonnali kézenfekvő megoldás. Ha például a nagyszülők alkalmasak a feladatra, akkor általában hozzájuk kerül a magára maradt gyermek. Ez nem csak a bűncselekmények esetében van így. Ha a szülők mondjuk autóbalesetet szenvednek, és állapotukból adódóan képtelenek gondoskodni gyerekeikről, szintén ez az eljárás - közölte a szakember.

A befogadó nevelőszülői hálózat Magyarországon még esetleges, bár a kiépítése folyamatos. Emiatt főként a rokon és az intézmény marad azonnali megoldásként.

Bár egyes megyékben már kiépült a befogadó nevelőszülői hálózat, ez egyelőre nem mindenhol érhető el - mondta Matusek. 12 év alatt azonban mindenképpen kívánatos, hogy a gyermek alkalmas családtag híján ne intézetbe, hanem nevelőszülőkhöz, igazi családi körülmények közé kerüljön. Hogy végre legyen esélye boldognak lenni.

Ezt is szeretjük