4 dolog, amire azonnal lecsap az APEH!

Nem csak azokat büntetik, akiket milliós csaláson kapnak: elég egy kis figyelmetlenség ahhoz, hogy magadra haragítsd az APEH-et!

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Ne hidd, hogy túl apró csavar vagy a hatalmas gépezetben ahhoz, hogy felkeltsd az APEH figyelmét. A határidők be nem tartása, a túlzottan magas életszínvonal vagy akár egy rosszindulatú szomszéd is elegendő ahhoz, hogy vizsgálatot kapj a nyakadba.

Ha nem akarod, hogy hamarosan a te ajtódon kopogtasson az adóhatóság, a következőkre fokozottan ügyelj!

Határidők, csekkek, rendszeresség

Ha a munkáltatód helyett te fizeted magad után a járulékokat, mindig tartsd szem előtt a határidőket. Az egészségügyi hozzájárulás befizetéséhez például csekkre van szükséged, amelyet az APEH kirendeltségein kérhetsz, de többnyire ki is postázzák, fél évre előre. Bár nem hatalmas összegről van szó - körülbelül ötezer forint havonta -, nem szabad megfeledkezned róla, hiszen a sok befizetetlen csekk szemet szúrhat az adóhatóságnak.

A fizetési határidő be nem tartása súlyos következményekkel járhat - különösen most, a bevallási időszakban figyelnek erre oda. Tudni kell azt is, hogy az APEH nem finomkodik. Amennyiben hátralékod van, a legkeményebb eszközhöz nyúl: inkasszót tesz a számládra, így az oda érkező összeghez nem férsz hozzá egészen addig, míg ki nem egyenlítetted a tartozásod. Magánszemélyek esetében a létfenntartáshoz szükséges összeget meghagyják, és csak az efölötti részt hajtják be, cégeknél vagy vállalkozóknál azonban nincsenek tekintettel ilyesmire, és az összes pénzt, ami a számlára érkezik, levonják.

Tudtad?
Az inkasszót, amely a pénzbehajtás egyik meglehetősen drasztikus módja, az APEH 35 napon át alkalmazhatja, utána kötelesek levenni. Ha viszont eközben nem teszel lépéseket az ügy megoldása érdekében, és még mindig van tartozásod, akár már másnap visszatehetik az inkasszót - ennek elkerülése érdekében tanácsos végrehajtási kifogást benyújtanod, hogy legalább időt nyerj.

Életszínvonal az átlag felett

Ha az életszínvonalad alapján legalább hat-, de inkább hétszámjegyű jövedelem feltételezhető, hivatalosan azonban csak annyit keresel, ami egy garzon fenntartására lenne elég, az igen gyanús lehet. Ilyenkor könnyen előfordulhat, hogy az APEH is felfigyel rád, és vagyonosodási vizsgálatot indít.
A vagyonosodási vizsgálat normális esetben véletlenszerűen történik, vagyis találomra választják ki azokat, akiket ellenőriznek. Ha azonban valamilyen, a fentihez hasonló dologgal találkoznak, általában alapos adóellenőrzésbe fognak. Ennek menete esetenként eltérő lehet, általában azonban első lépésként értesítenek arról, hogy ellenőrzésre számíthatsz.

Az APEH ezután lekéri a vagyonodra vonatkozó adataidat, majd nyilatkozattételre kötelez. A vizsgálat során vagyonmérleget állítanak fel, majd megírják a jegyzőkönyvet. Ettől kezdve 15 nap áll rendelkezésedre, hogy észrevételezési nyilatkozatot tegyél, vagyis jelezd, ha valamivel nem értesz egyet.
A procedúra zárásaként meghozzák az első fokú határozatot, mely ellen szükség esetén fellebbezhetsz. Ennek elmulasztása esetén a határozat jogerőssé válik, és megkezdődik a végrehajtási eljárás.

Az elvárhatónál kevesebb jövedelem bevallása

Bizonyos szakmákkal lényegesen magasabb jövedelemre lehet szert tenni, mint általában - a reklámszakmában például a 80 ezer forintos havi jövedelem valóssága igencsak megkérdőjelezhető. Ha szembetűnően kevesebb jövedelmet vallasz be, mint amennyi a szakmádból kifolyólag elvárható lenne, gyanút kelthetsz az adóhatóság szemében.

Ebben az esetben ugyanarra számíthatsz, mint az átlag feletti életszínvonalnál: adóellenőrzésre. Természetesen előfordulhat, hogy valóban annyit keresel, mint amennyi a papírjaidon szerepel, ha azonban tényleg így van, ideje elgondolkodnod azon, hogy jó helyen dolgozol-e, megbecsülik-e eléggé a munkádat.

Jogtalan adó-visszaigénylés

Néhány évvel ezelőtt számtalan csalásról lehetett hallani a személyi jövedelemadó kapcsán: sokan úgy igyekeztek pénzhez jutni, hogy az adóbevallás alkalmával olyan összegeket igényeltek vissza, amelyekre nem voltak jogosultak. Az adóhatóság, eltekintve a nagyon kirívó esetektől, nem foglalkozott velük, az ellenőrzés ezt az oldalt elkerülte. Ma már azonban sokkal nagyobb figyelmet fordítanak a kisebb ügyeskedésekre is.

Érzelmek logikája - Hogyan vannak jelen az érzelmek a logikus gondolkodásban?

A Femina Klub novemberi vendége Dr. Mérő László matematikus, pszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya az érzelmek és az elme bonyolult viszonyáról beszélget. Körbejárjuk, mit jelent valójában az érzelmi intelligencia, megismerjük az érzelmek szerkezetét, és hogyan alkalmazhatjuk a felismeréseinket mindennapi problémáink megoldásában is.

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. november 6. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

A trükközés pedig senkinek sem ajánlott. Az APEH ugyanis kifejezetten nagy hangsúlyt helyez arra, hogy ellenőrizze a személyi jövedelemadó-visszaigénylések jogosultságát. A legfontosabb, hogy ne költs többet, mint amennyit keresel, ellenkező esetben könnyen gyanússá válhatsz: az adóhatóság feltételezheti, hogy fekete jövedelemmel is rendelkezel, ez pedig manapság az APEH-nél főben járó bűn.

Ezt is szeretjük